Lavrov: a szakadárok provokációit Ukrajnában Washington támogatja

Az ukrajnai szakadár nem kanonikus egyházak részvételével folytatott provokációk Washington közvetlen nyilvános támogatásával zajlanak – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров. Архивное фото

„Az Ukrán Patriarchátus nem fordított hátat az Orosz Orthodox Egyháznak, mivel a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza fellép azon provokációk ellen, melyeket ma Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha ötöl ki Washington közvetlen nyilvános támogatásával” – jelentette ki Lavrov.

A miniszter szavai szerint ezt a provokációt úgy gondolták ki, hogy felhasználhassák a két nem kanonikus szakadár egyházat Ukrajnában „melyeket soha nem ismert el egyetlen orthodox egyház sem, de melyeket e provokáció érdekében, a napokban összehívva a Szent Szinódust Konstantinápolyban, Bartholomeosz patriarcha kanonikusaknak ismert el és visszavonta az anathémát az ezen két szakadár egyházat vezető főpapról”.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az egyház életébe való beavatkozást Ukrajnában és Oroszországban is tiltja a törvény, ahogy „bármely más normális államban is”. „De amikor az USA különleges egyházügyi képviselője egyenesen üdvözli Bartholomeosz patriarcha döntését, amikor Kurt Wolker, aki minszki megállapodások alapján az ukrajnai rendezés elősegítésével hivatott foglalkozni az USA nevében, kijelenti azt, amit kijelent e folyamatokról, akkor ahogy nálunk mondani szokták: „ég a sapka a tolvaj fején”. Azok az emberek, akik nem képesek egyetlen tényt sem felmutatni, melyek megerősítenék alaptalan vádjaikat,  miszerint beavatkozunk bárki belügyeibe, úgy viselkednek, mintha ez lenne a norma” – jelentette ki Lavrov.

Forrás