Hilarion metropolita „törvénytelen cselekedetnek” nevezte a Konstantinápolyi Szinódus döntését

Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője „törvénytelen cselekedetnek” nevezte az Egyetemes Patriarchátus Szent Szinódusa október 11-i döntését.

„A döntés előre megjósolható volt. Konstantinápoly cselekedeteinek egész logikája április óta ehhez vezetett. Lábbal tiporták az egyházi kánonokat, megbontották az összorthodox egységet, hivatalos dokumentumba foglalták a Konstantinápolyi Patriarchátus betörését az Orosz Orthodox Egyház kánoni területére” – jelentette ki a metropolita az újságíróknak.

Szavai szerint a Moszkvai Patriarchátus a Szinódus október 15-i, Minszkben tartandó ülésén ad választ „a konstantinápolyi patriarcha újabb törvénytelenségére”.

„Előtte, az Istenszülő Oltalma ünnepén azzal a szilárd bizonyossággal fogunk együtt imádkozni a mi patriarchánkkal a sokmilliós Orosz Egyházért, mely egyesíti Oroszország, Ukrajna, Belarusz, Kazahsztán és más, kánoni teréhez tartozó országok népeit, hogy a pokol kapui sem vesznek erőt rajta, a Szentséges Istenszülő pedig tisztaságos omoforionjával mindnyájunkat megoltalmaz minden gonosztól” – idézi a metropolitát az Interfax hírügynökség.