Összeesküvés a Moszkvai Patriarchátus ellen

A Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője a Moszkvai Patriarchátus elleni „összeesküvésről” beszél és a „legkeményebb” választ ígéri Konstantinápolynak

„A válasz a leghatározottabb és legkeményebb lesz, meg fog felelni azon helyzetnek, ami kialakult” – jelentette ki október 11-én este a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője, Igor Jakimcsuk protoijerej a „Rosszija-24” televíziónak adott interjújában.

A pap emlékeztetett, hogy a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa október 15-én ül össze Minszkben, és kijelentette, hogy „az Orosz Orthodox Egyház legfőbb végrehajtó szerve megfelelő értékelést ad majd annak, ami ma történt”.

Szavai szerint „szemmel látható az összeesküvés, amely a kanonikus egyház ellen irányul Ukrajnában”.

„Az az Egyház, amelyről Porosenkó említést tesz, nem az Ukrán Orthodox Egyház, hanem egy szakadár csoport, melyet ma a Konstantinápolyi Patriarchátus minden egyházi kánont megkerülve elismert. Ily módon, közösségbe lépve a szakadárokkal, maga a Konstantinápolyi Patriarchátus lépett a szakadás útjára, annak minden szomorú következményével az egyetemes orthodoxia egységére nézve” – hangsúlyozta a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusának osztályvezető-helyettese.

Egyúttal megjegyezte, hogy a „Konstantinápolyi Patriarchátus döntése kánonilag semmis: a Konstantinápolyi Patriarchátus nem rendelkezik semmiféle különleges privilégiummal, amely alapján fogadhatná más orthodox egyházak fellebbezéseit azok egyházi bírósági döntései után, ő saját maga adta magának ezt a privilégiumot és mindezt saját kánonjogi gyűjteményei megkerülésével tette”.

„Itt a kánonok durva és szándékosan szemtelen megsértésével állunk szemben. Ezek mögött természetesen nem egyházi, hanem teljes mértékben politikai motívumok vannak” – állítja a Moszkvai Patriarchátus hivatalos képviselője.

Jakimcsuk protoijerej szerint hamarosan „erőszakkitörés, törvénytelenség kitörés lesz, és mindezért a felelősség a jelenlegi ukrán hatalmat, valamint a Konstantinápolyi Patriarchátust terheli”