Az eucharisztikus kapcsolat teljes megszakításával fenyeget a moszkvai patriarcha sajtótitkára

A Moszkvai Patriarchátus kénytelen lesz teljesen megszakítani az eucharisztikus kapcsolatot Konstantinápollyal azután, hogy az döntést hozott Filaret (Deniszenkó) elleni anathéma visszavanosáról, jelentette ki október 11-én este Alekszander Volkov atya, Kirill (Gungyájev) moszkvai patriarcha sajtótitkára.

„A szakadás legalizálása (…) nagyon szomorú lépéseket von maga után, melyeket az Orosz Orthodox Egyház kényszerül meglépni, melyek az eucharisztikus közösség megszakításával és más döntésekkel kapcsolatosak, melyeket el fogunk fogadni” – jelentette ki Volkov a „Szpász”-televízió adásában.

Kirill patriarcha sajtótitkára szerint ma Konstantinápoly „az egész egyetemes orthodoxia számára katasztrofikus döntéseket hozott”.

„A Konstantinápolyi Patriarchátus átlépte a vörös fonalat, és nem a mi hibánkból, nem az Orosz Orthodox Egyház hibájából, amely az elmúlt években, elmúlt hónapokban, az egész elmúlt időkben próbálta megtalálni az együttműködés útjait Bartholomeosz patriarchával” – idézi a moszkvai papot az Interfax hírügynökség.