Autokefalitást ígért az egyetemes patriarcha az Ukrán Egyháznak

Патриарх Константинопольский Варфоломей. Архивное фотоBartholomeosz egyetemes patriarcha kijelentette, hogy Ukrajna hamarosan autokefalitást kap.

E nyilatkozatát az isztambuli Szent Phokasz templomban tartott vasárnapi Istentisztelet után tette, szavait a jelen lévő ukrán főkonzulhoz címezve. A patriarcha beszéde meghallgatható az Egyetemes Patriarchatus Facebook oldalán megosztott videófelvételről.

A patriarcha előbb a Liturgián jelen lévő cseh teológushoz szólt, és elmondta, hogy Csehország és Szlovákia orthodox egyháza az egyik legújabb autokefál egyház, autokefalitását 1998-ban kapta az Egyetemes Patriarchátustól és most „Patriarchátusunk szeretete és védelme alatt áll”.

“Most eljött Ukrajna sora, amely, remélem, a közeljövőben elnyeri az autokefalitás státuszát, függetlenül a létező akadályoktól, és ez megtörténik, mivel van rá joga.

Egyrészről kizárólagos joga van hogy elnyerje az autokefalitás státszát. Másrészről az autokefalitás státusza megadásának joga kizárólag az Egyetemes Patriarchátust illeti meg, ahogy ez minden új Orthodox Egyház esetében történt, kezdve Oroszországgal a XVI. században, egészen Csehország és Szlovákia Egyházáig, amiről korábban szóltam. 

Minket nem ijesztenek meg a fenyegetések. Ahogy nemrég egy beszédemben megjegyeztem, az Egyetemes Patriarchátus se nem fenyeget, se nem fenyegetett. Azonban a szent kánonokat teljesítve a maga részéről következetesen megadja [az autokefalitást], és tartja azokat a tiszteletbeli privilégiumokat, melyeket az Egyetemes Zsinatok adtak neki. Nem áruljuk el az Egyetemes Zsinatok e kánonjait és privilégiumait, melyeket e Zsinatok adtak Konstantinápoly szentszékének. Tiszteljük és megtartjuk e kánonokat, és meg fogjuk valósítani azokat mind Ukrajna esetében, mind bármely más esetben, ha szükség lesz rá.”

Forrás Forrás Forrás alapján