Utasításainak szigorú teljesítésére szólította fel Kirill patriarcha az orosz papságot

„Ha valaki még kételkedik abban, hogy meg kell-e tennie mindazt, amire a patriarcha tanít: hagyják el a kételkedést! És szigorúan teljesítsenek mindent, amit elrendelek! Azért, mert nem saját bölcsességemből beszélek, hanem az Orosz Orthodox Egyház egész episzkopátusának bölcsességéből! Más út nem létezik ma Egyházunk számára! Aki nem ért egyet, menjen nyugdíjba!” – jelentette ki a patriarcha a novorosszijszki Nagyboldogasszony székesegyházban tartott istentisztelet után a RIA Novosztyi hírügynökség híradása szerint.

A patriarcha felhívta a papság figyelmét, hogy fordítson különös figyelmet az ifjúsággal folytatott munkára, „menjen az iskolákba, fejleszteni kell az egyházi oktatás rendszerét”, hogy ezt a rendszert vonzóvá és érdekessé tegyék az ifjúság számára. Ehhez a papságnak meg kell tanulnia, hogy „más nyelven beszéljen velük”.

„Mindezt nem formálisan, parancsra kell teljesíteni, hanem őszinte vágyból, elsősorban az elöljárók és a papság részéről. Akkor majd sok minden megváltozik nálunk: nem csak az egyházközségek életében, hanem a nép életében is. Ha a pravoszláv ifjúság többsége gyerekkorától és fiatalkorától jelen van egyházközségeinkben, akkor majd Oroszország jó állampolgárai lesznek: nagyszerű családokat hoznak majd létre és abban a lélekben és erőben nevelik majd fel a következő nemzedéket, melyet az Úr hozott el nekünk” – mondta az orosz egyházfő.

Kirill patriarcha emlékeztette a papságot az emberek előtti szociális és lelkipásztori felelősségre is. Ezért kell dolgoznia a világiakkal, ezért kell működniük a vasárnapi iskoláknak, ezért kell az egyházközségeknek szociális munkát végezniük.

„Mi van emögött? Igen, a parókusnak ismernie kell minden hívőt, aki szükséget szenved! Hiszen olyan sokan vannak közöttünk idősek, különösen asszonyok, akik nehéz életet éltek meg, gyakorlatilag semmit nem láttak ebben az életben és nem ritkán magukra maradnak öregkorukra! Ismerjük mi ezeket a szerény öregasszonyokat, akik a templomainkban állnak és nem kérnek alamizsnát, de oly nagy szükségük van a segítségünkre!?” – kérdezte a patriarcha.

Ezért minden parókusnak „ismernie kell az összes szükségben lévőt” és meg kell szerveznie a segítséget ezeknek az embereknek. „A kopejkát meg kell osztani azokkal, akik szükséget szenvednek” – tette hozzá a Moszkvai Patriarchátus elöljárója.

Forrás