Krisztust ábrázoló karikatúrák megosztásáért büntették meg

– A vád szerint “megsértette a hívők érzéseit”.

Szocsi város központi kerületi bírósága Viktor Nocsevnov helyi lakost 50 000 rubel büntetésre ítélte, mert a „Vkontakte” orosz közösségi hálón hét darab Krisztust ábrázoló karikatúrát osztott meg, közölte az Interfax-al Alekszander Popkov ügyvéd.

A bíróság Viktor Nocsevnovot az orosz Büntető Törvényköny „a hívők érzéseinek megsértése” (BTK 148§) cikkely alapján ítélte el. Az ügyvéd elmondása szerint a bíróság megállapította, hogy 2014. október 20. és 2015. augusztus 31. között az Istenszülő „Elérzékenyülés” nevű pszkovi barlangkolostori ikonja és az Istenszülő „Mindenek Királynője” ikonja keresztény ünnepeinek idején, Karácsony előestéjén, a Húsvétot megelőző napokban és Húsvétkor Nocsevnov „Vkontakte” közösségi hálóban fenntartott oldalán hét darab Jézus Krisztust ábrázoló karikatúrát osztott meg, többek között olyat, melyen Krisztus a stadionban táncol, sportruházatban sportol, valamint atlétaként ábrázolják az olimpiai ötkarika szimbólum előtt.

Popkov elmondta, hogy az ítélet szerint Nocsevnov „világos magatartási elvek, valamint a helyesen kialakított kritikai képességek hiányában olyan eszmék befolyása alá került, melyek szélsőséges türelmetlenséget fejeznek ki a kereszténység követői – a keresztények irányában, ennek következtében szembeállította önmagát az általánosan elfogadott szociális normákkal és értékekkel, agressziót mutatott fel a hívők fent említett csoportja, és általában minden hívő ellen”.

cd5410d2847dc7fe2078a6b217bbacd9[1]

Andrej Dubrovszkij esperes

„A nyomozati szakaszban tanúként fellépő Andrej Dubrovszkij, Szocsi város templomainak esperese és Szocsi város Szent Vlagyimir templomának elöljárója kijelentette, hogy a karikatúrákat istenkáromlásnak, a vallásközi ellenségesség szításának, provokációnak és a pravoszláv keresztény hívők érzései megsértésének tekinti, és hivatkozott az Egyetemes Egyháznak az ikontiszteletről 787-ben elfogadott dogmájára. A karikatúrákat a „szent képek alantas felhasználása” miatt nevezte provokációnak” – mondta az ügyvéd.

Popkov elmondta, hogy a bíróság az ítélet törvényerőre emelkedése előtti időre arra kötelezte az elítéltet, hogy ne hagyja el a lakóhelyét. Az ügyvéd közölte, hogy Nocsevnov nem ismeri el bűnösségét.

„Nem az volt a célja, hogy bárkit megsértsen. Most a bírósági határozat szövegének kézhezvétele után fellebbezést készítünk, kétségbe vonjuk ezt az ítéletet” – mondta.

Háttér: A Büntető Törvénykönyv 148§ (“a lelkiismereti és hitvallási szabadság megsértéséről”) cikkelyét 2013-ban egészítették ki a Pussy Riot csoport tagjai elleni per után. A Pussy Riot három nőtagját a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott ún. “pank-molében” után 2012-ben ítélték el “huliganizmusért”. A 148§. legmagasabb büntető tétele egy év szabadságvesztés.

Az elmúlt időkben legnagyobb visszhangot kiváltó ügy, melyben a vád a “hívők érzéseinek megsértésére” hivatkozott, a Ruszlán Szokolovszkij jekatyerinburgi blogger elleni per volt. A bloggert a jekatyerinburgi “Krisztus a Véren” templomban folytatott “pokémonvadászatért” három és fél év felfüggesztett kolóniára (láger) ítélték.

Forrás