Nem kérték, de támogatják

A Moszkvai Patriarchátus támogatta a Jehova Tanúi vallási mozgalom oroszországi betiltását

Митрополит Иларион: Церковь не принимала участия в запрете “Свидетелей Иеговы” в России

Hilarion metropolita

A Moszkvai Patriarchátusban a „Jehova Tanúi” vallási szervezetet veszélyes szektának nevezték és támogatták oroszországi működésének betiltását.

„Ez egy szekta, mégpedig totalitárius és káros. Ezt én nagyon jól tudom, mivel nem egyszer lehetőségem volt, hogy beszélgessek e szekta volt követőivel” – jelentette ki Hilarion volokolamszki metropolita, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője a Rosszija-24 televíziós csatornak „Egyház és világ” c. műsorában.

A metropolita abban látja a jehovisták veszélyességét, hogy amikor irodalmukkal megszólítják az embereket az utcán, keresztény szervezetként mutatkoznak be, miközben tevékenységük a „tudatmanipulációra épül, lerombolják az emberek pszichéjét, a családokat”. Ráadásul, jegyezte meg a főpap, a „Jehova Tanúi” „eltorzítják Krisztus tanítását, helytelenül magyarázzák az Evangéliumot”.

„Doktrinájuk hamis tanok sokaságát tartalmazza. Nem hisznek Jézus Krisztusban mint Istenben és Megváltóban, nem ismerik el a Szent Háromság dogmáját és ezért sehogy sem nevezhetnék magukat keresztényeknek” – mondta. Április 20-án az orosz Legfelsőbb Bíróság az oroszországi „Jehova Tanúi” szervezetet szélsőséges szervezetnek nyilvánította. A bíróság döntését az Igazságügyi Minisztérium keresete nyomán fogadta el.

A metropolita üdvözölte a bíróság döntését és kifejezte azon véleményét, hogy ezáltal csökkenni fog a jehovisták „bomlasztó és káros befolyása”. Hozzátette, hogy az Egyház semmilyen módon nem vett részt a vallási szervezet betiltásában, senki nem kérte ki a véleményét.

Hivatalosan a Moszkvai Patriarchátus nem kérelmezte és nem véleményezte az Igazságügyi Minisztérium törekvését a Jehova Tanúi szervezet betiltására. A minisztérium konzultánsa vallásügyi tanácsadóként A. L. Dvorkin professzor, a Szent Tyihon Orthodox Egyetem Szektaismereti Tanszékének vezetője volt.

Az Oroszországi Katolikus Egyház elítélte az orosz Legfelsőbb Bíróság döntését a Jehova Tanúi vallási szervezet betiltásáról, és rámutatott, hogy ez a lépés aggodalmat kelt az oroszországi katolikusok jogainak korlátozása tekintetében. „A hozzánk hasonló egyházak nem ismerik el keresztényeknek a Jehova Tanúit és nem folytatnak velük dialógust, de meg kell különböztetnünk a teológiai problémákat az állampolgári jogoktól” – idézi a „Szabad Katolikus Újság” Mons. Igor Kovalevszkijt, az oroszországi Katolikus Püspökök Konferenciája főtitkárát.

„Oroszországban a helyzet most bonyolult és nehéz. A katolikusoknak nagyon erős félelmeik vannak, hogy mi is szembe találhatjuk magunkat, ha nem is üldöztetésekkel, de legalábbis a diszkrimináció és a vallásszabadságunk korlátozásának újabb megnyilvánulásaival” – mondta Igor atya.

Az orosz Legfelsőbb Bíróság a Jehova Tanúi szervezetet „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította és az egész ország területén elrendelte a vallási szervezet vagyonának elkobzását. Kovalevszkij atya szerint a Katolikus Egyház számára nem világos, hogy milyen cselekedetek tekinthetők „szélsőségesnek”.

Свящ. Игорь Ковалевский

Igor Kovalevszkij atya

„A törvényt igazságosan mindenkire alkalmazni kell… a törvény lehet szigorú, de attól még törvény. Úgy gondolom, hogy a kormánynak világos magyarázatot kell adnia, hogy miért számolja fel ezt a csoportot” – mondta Mons. Kovalevszkij.

A Jehova Tanúi vallási szervezetet 1991-ben regisztrálták Oroszországban, és a szovjet korszak politikai repressziói áldozatának ismerték el őket, mivel a szovjet korszak során e vallási szervezet követőit keményen üldözték és tagjai lágerbüntetést kaptak. A Jehova Tanúi éppen e represszióknak köszönhetően jelent meg tömeges méretekben Szibériában, ahol egyes helyeken egészen a közelmúltig az állami hatóságok is a “a régióban hagyományos vallásként” ismerték el őket.

„A Jehova tanúinak ugyanolyan joguk van védelmezniük saját méltóságukat és hitüket, mint minden más állampolgárnak” – jelentette ki Igor Kovalevszkij atya, az oroszországi Katolikus Püspökök Konferenciájának főtitkára. „Bár az emberi jogok védelme nem a legfőbb feladatunk, a Katolikus Egyház védelmezi minden ember lelkiismereti szabadságának jogát”.

Forrás; Forrás; Forrás; Forrás; Forrás