Kirill patriarcha elítélte a papság ocsmány és undorító képmutatását

1491992525[1]A Moszkvai Patriarchátus elöljárója ocsmánynak és undorítónak nevezte azokat az eseteket, amikor papi személyek képmutatóan viselkednek. Moszkva és egész Oroszország patriarchája Nagy Kedden tartott istentiszteletén mondott prédikációjában emlékeztetett arra, hogy mi áll ezen viselkedés alapjában és hová vezethet.

Az Orthodox Egyház Nagy Kedden emlékezik meg arról, hogy Jézus leleplezte a farizeusok és az írástudók képmutatását. Krisztus a zsidó nép vezetőihez szólva rámutatott arra, hogy a külső formákat megtartva, sok mindenben magamutogató vallásosságot követve elfelejtkeztek a vallási élet legfőbb alapjairól: az öszinte hitről és a felebarát iránti irgalomról.

“A legocsmányabb és legundorítóbb, ami előfordulhat: képmutatás az egyházi közegben. Nincs mit tagadni: néha találkozunk ilyen képmutatókkal. Még a lelkipásztorok között is, akik nem hitüknek ereje, nem életüknek küzdelme, nem a szeretet és az erény által, hanem kinézetükon és édes szavaikon, beszédeiken, sajátos stílusukon keresztül próbálják magukat szellemileg erőseknek, tisztán látóknak, jámboraknak és tiszteletre méltóknak beállítani – mondta az orosz egyházi elöljáró a moszkvai Novoszpasszkij monostorban tartott istentisztelet során.

Kirill patriarcha a képmutatást olyan kígyóhoz hasonlította, amely csendesen és észrevétlenül mászik be az ember életébe és minden ember spirituális életét fenyegető egyik legnagyobb veszélynek nevezte azt, emlékeztetve, hogy a keresztény hagyomány a képmutatást tartja minden igaztalanság atyjának.

Forrás