Kirill moszkvai patriarcha fogadta Soltész Miklós államtitkárt

1p20170108-vsn_9633-120012017. január 8-án a kremli Nagyboldogasszony székesegyházban tartott Liturgia után a Moszkvai Kreml patriarchai termeiben fogadta Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt.

A megbeszélésen jelen volt Soltész Pál, a Nemzeti Kataszteri Program gazdasági vezetője,  Nacsa Lőrinc, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság politikai tanácsadója, Tyihon podolszki püspök, a budapesti egyházmegye kormányzó főpapja, valamint Kádár Iván atya, a budapesti Radonyezsi Szent Szergij orosz egyházközség elöljárója.

A patriarcha többek között az alábbi szavakkal köszöntötte Soltész Miklóst: „Nagyszerű, hogy ilyen keresztény meggyőződésű emberek, mint Ön, ma az államhatalom képviselői között vannak Magyarországon. Nagyon tiszteljük az önök miniszterelnökét, független politikáját, képességét, hogy szilárd maradjon, többek között a keresztény értékek védelmében. Nagyon örülök, hogy olyan emberek állnak mellette, mint Ön”.

Válaszában a magyarországi vallásügyi államtitkár kijelentette: „Megrázott a mai istentisztelet és az Ön szolgálata. Gyakorló katolikus vagyok, de a misztikus megvilágosodás ilyen mélységét még nem tapasztaltam az életemben”.

Hallottam az Ön mai prédikációját, lefordították nekem. Elmondhatom, hogy a mi részünkről a mi Kormányunk is megtesz mindent, hogy megőrizze azokat a családi értékeket, melyekről Ön ma oly lelkesülten beszélt” – jegyezte meg Soltész M.

Hála Istennek, hogy az Úr ma Magyarországnak és Oroszországnak is olyan vezetőket adott, akik értik annak jelentőségét, amiről Ön beszélt. Szeretném személyesen átadni Önnek Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar Kormány üzenetét és legjobb kívánságait” – folytatta Őszentsége vendége.

Magyarországon várjuk Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Szeretném elmondani, hogy Szentséged nagyon sok időt és figyelmet fordít Magyarországra. Nagyon méltó főpásztort küldött – Tyihon püspököt, aki egy magasabb szintre emelte az egyházi-állami kapcsolatokat, és már van látható eredmény. Nem csak a családról és annak védelméről beszélünk, nem csak a liberalizmus ún. értékei elleni harc szükségességéről beszélünk, de, ahogy azt Ön is tudja, a magyar fél részt vesz az Orosz Orthodox Egyház fő székesegyházának felújításában Budapesten” – konstatálta az államtitkár és a miniszterelnök és Magyarország Kormánya nevében meghívta Kirill patriarchát, hogy látogasson el az országba a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház felújítási munkálatainak befejeződése után.

Örömmel fogadom el a meghívást, – mondta válaszában az Orosz Orthodox Egyház elöljárója. – Én szeretem Magyarországot, életem egy része hozzá kapcsolódik. Még egyszer szeretném elmondani, hogy az oroszországi emberek ma külön szimpátiával viszonyulnak Magyarország iránt, és adja Isten, hogy kapcsolataink fejlődjenek”.

Köszönöm Önnek az istentiszteletről mondott szép szavait. Önnek igaza van: az a szellemi tapasztalat, amit az emberek az istentisztelet során kapnak, nagyon segít nekünk az életben. Ha nem lenne ez a belső szellemi erő, akkor népünk nem bírta volna ki a 70 éves ateista fogságot. Az akkori hatalom mindenben korlátozta az Egyházat: nem foglalkozhatott jótékonysággal, nem taníthatott hittant a gyerekeknek; csak az istentiszteletek végzését engedélyezték. De a legfontosabb megmaradt: népünk megőrizte a hitet” – mondta Őszentsége.

A beszélgetés végén Kirill patriarcha és Soltész Miklós megajándékozták egymást.

Moszkva és egész Oroszország patriarchájának sajtószolgálata