Az Orosz Keresztény Diákmozgalom éves konferenciája – Franciaország

Október első hétvégéjén a Párizs környéki Loisy kisvárosban tartották meg az ACER-MJO, a bolsevik hatalomátvétel után orosz emigránsok által alapított Orosz Keresztény Diákmozgalom utódának éves konferenciáját. A konferencia témája volt: „Lekéste-e az orthodoxia a modernitás vonatát?”. A téma két fő előadója Haralambos Ventis athéni teológus és filozófus, valamint Szergej Csapnyin újságíró, egyházi közíró, a „Moszkvai Patriarchátus Folyóiratának” volt szerkesztője volt. Meghívott vendégként vett részt a konferencián az amszterdami orthodox egyházközség parochusa, Szergij Ovszjannyikov atya.

30194743781_c386ae7e9c_z

Az athéni vendég előadásában az Egyház világ előtti felelősségéről beszélt. Az előadás szövege hamarosan megjelenik az Orosz Keresztény Diákmozgalom Hírmondójának egyik közeli számában. Szergej Csapnyin az Orosz Egyház elmúlt 25 évben megtett útjáról alkotott gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. A két főelőadáson kívül a konferencia keretében vitacsoportok dolgoztak, valamint kerekasztalbeszélgetést tartottak az Orosz Keresztény Diákmozgalom szerepéről. A konferencia idején emlékestet tartottak az idén elhunyt Nyikita Alekszejevics Sztruve, a Diákmozgalom egyik legrégebbi tagja és a „Hirmondó” kiadója tiszteletére.

30164498872_9578d3755b_z.jpg

A konferencia zárónapjának munkájában részt vett Ioann (Reneto) érsek, az Egyetemes Patriarchátus Nyugat-Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Exarchátusának exarchája is. Az Orosz Keresztény Diákmozgalom kezdetektől szoros kapcsolatban állt a Nyugat-Európai Orosz Érsekséggel. Joann érsek vezette a Loisyban tartott Szent Liturgiát. A záró kerekasztal-beszélgetés végén Joann érsek támogatásáról biztosította a mozgalom eszméit és tevékenységét és felvételét kérte a szervezetbe.

29649766023_7e314981a0_z.jpg

A konferencián nagyon élénk dialógus zajlott. 90 évvel a megalapítása után az alapító atyák által az „egyházban élés” eszményeként megfogalmazott missziója napjainkban is több mint aktuális.

Forrás