Kirill patriarcha gratulált Ramzan Kadirovnak a 98%-os győzelme alkalmából

Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája szeptember 23-án gratulált Ramzan Kadirov csecsenföldi elnöknek, aki az oroszországi választásokkal egyidőben tartott csecsenföldi elnökválasztáson a szavazatok 97,94%-át kapta meg, ami hasonlítható a XX. századi totalitárius rezsimekben (pl. a Szovjetunióban) megszokott „választási eredményekhez”. A második jelölt, Idrisz Uszmanov a szavazatok 0,85%-át kapta. A patriarcha köszöntő levelének teljes szövege elolvasható a Moszkvai Patriarchátus hivatalos weboldalán.

„A nép Önnek adott támogatása – írja Kirill Kadirovnak – az emberek részéről Ön iránt megnyilvánuló különleges bizalomról tanúskodik, Önről, mint a régió előtt álló nehéz feladatok hatékony megoldására törekvő felelős vezetőről szól”.

A moszkvai egyházfő véleménye szerint Ramzan Kadirov nem kis figyelmet fordít a „nemzetek közötti egyetértés és a vallásközi béke régóibeli megőrzésére, ami Csecsenföld jólétének záloga”. A patriarcha reményét fejezi ki, hogy folytatódik a helyi hatóságok és a hagyományos vallási közösségek közötti gyümölcsöző együttműködés, „mely elősegíti a társadalom szellemi-erkölcsi megjavulását és a fiatalság hazafias nevelését”.

Az orosz egyházi elöljáró végül Isten segítségét kívánta Kadirov munkásságához.