A török sajtó a puccskísérlet támogatásával vádolja az egyetemes patriarchát

A török sajtó a napokban azzal vádolta meg Őszentsége, I. Bartholomeosz egyetemes patriarchát, hogy köze van a július 15-i sikertelen puccskísérlethez, melynek fő szervezésével Ankara az amerikai emigrációban élő muszlim hitszónokot, Fetullah Gülent vádolja, adja hírül a Blagovest-Info a „Fides” hírügynökségre hivatkozva.

Augusztus 30-án az „Akşam ” újságban cikk jelent meg azzal az állítással, hogy a „gülenistákat” támogatta a CIA és az Egyetemes Patriarchátus. A cikk szerzője a puccskísérletet kapcsolatba hozza Törökország és Oroszország közeledésével. A lap megjelentetett egy fényképet, melyen Bartholomeosz patriarcha és Gülen látható a 90-es években.

barth_gulen[1]

Gülen és Bartholomeosz patriarcha kapcsolatának bizonyítékaként a cikk Arthur Hughes amerikai diplomatának, jelenlegi jemeni amerikai nagykövetnek tulajdonított anyagokra hivatkozik. Augusztus közepén jelent meg egy cikke, melyben megtalálható az az állítás, miszerint az Egyetemes Patriarchátus Erdogán és rezsimje megdöntésében érdekelt.

Hughes később kijelentette, hogy nem ő a szerzője az anyagnak, amit ezután hamarosan el is távolítottak a világhálóról. A diplomata cáfolta az „Akşamban” publikált állításokat.

Forrás