Koszovó: nem engedték, hogy Liturgiát tartsanak a templom romjainál

33877a7dae0815ace05faad175482cae[1]

Musutiste, templomrom

Albán nacionalisták egy csoportja akadályozta meg, hogy a szerb hívők Szent Liturgiát tartsanak a koszovói Musutiste faluban Nagyboldogasszony ünnepén a lerombolt templom romjainál

A Szent Orthodox Egyház hivatalos weboldalának közelénye szerint az albánok eltorlaszolták a templomromhoz vezető utat. Az albán zászlókat lengető tiltakozók Koszovó felszabadítását éltető jelszavakat skandáltak.

A kb. 150 szerb hívő három autóbusszal érkezett, hogy részt vegyen a település templomának oltárünnepén tartandó Szent Liturgián. Végül a rendőrség kíséretében visszatértek az Orahovac melletti Zocsiste monostorhoz, ahol megtartották az istentiszteletet.

Mu--uti--te[1]

A Nagyboldogasszony templom a lerombolása előtt. Jovan Stojanović/Википедия

Az albán nacionalisták eljárása a szerb lakosság elementáris emberi jogai (a vallásszabadság és mozgásszabadság) korlátozására irányult – áll a szerb patriarchátus oldalán.

A rendőrség és az albán szélsőségesek összeütközése során mindkét részről többen megsebesültek. Kb. 20 szélsőségest letartóztattak azután, hogy kövekkel dobálták meg a rendőröket – állítja a Sedmitza.ru.

Musutiste Koszovó és Metohija egyik legnagyobb falva. 1999 júniusában a mutusiste-i Szent Háromság monostort az albánok megszűntették, majd felrobbantották. Az Istenszülő Hodigitria templomát szintén felégették és felrobbantották.

Forrás