Porosenkó az ukrajnai Egyház „egyesítésére” hívta fel Konstantinápolyt

Ukrajnának az Egyetemes Patriarchátus támogatására van szüksége az ország orthodox hívőinek egyesítéséhez, jelentette ki P. Porosenkó a Rusz megkeresztelése kijevi ünnepségén tartott felszólalásán.

Az Ukrán Orthodox Egyház egységét csak az Egyetemes Patriarchátus képes biztosítani, jelentette ki az ukrán államfő a kijevi Vlagyimir-hegyen tartott beszédében.

„A Konstantinápolyi Egyház volt és lesz is az Anyaegyházunk, amelyhez fordultunk és fordulunk segítségért” – idézi az ukrán államfőt a RIA Novosztyi. „Az Orthodox Egyháznak Ukrajnában nagy szüksége van az Egyetemes Konstantinápolyi Szentszék részéről megnyilvánuló azonnali figyelemre. Ő az egyetlen, aki képes segíteni Ukrajna orthodoxainak, hogy egyesüljenek és rendezzék az Ukrán Egyház kánoni státusát az egyetemes orthodoxia struktúrájában”.

Korábban Bartholomeosz patriarchához fordult a Legfelsőbb Tanács is, melyben az autokefalitás megadását kérte az ukrajnai Orthodox Egyháznak. Az államfő elmondta, hogy „a Konstantinápolyi Patriarchátus Szent Szinódusa különbizottságot hozott létre az ukrán parlament nyilatkozatának vizsgálatára”. „Biztos vagyok benne, hogy Őszentsége részvételének hála egyedülálló viszony alakul ki”.

Porosenkó arra hivatkozik, hogy az ukránok között nagy támogatása van az autokefalitás eszméjének. „A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az ukránok többsége egységes helyi autokefál egyházat szeretne – mely imádságban egy, de egyházkormányzatilag független a többi egyházi joghatóságtól” – állítja az ukrán államfő.

Ukrajnában jelenleg a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza rendelkezik kanonikus státussal. A Kijevi Patriarchátust és az Ukrán Autokefál Orthodox Egyházat az egyetemes orthodoxia nem ismeri el kanonikusnak.

A Legfelsőbb Tanács idén júniusban azzal a kéréssel fordult az Egyetemes Patriarchátushoz, hogy adjon autokefalitást az Ukrán Orthodox Egyháznak. A felhívásban Tomosz kiadására kérik Bartholomeosz patriarchát, mely alapján az Ukrán Egyház „elfoglalhatná a méltó helyét a Helyi Orthodox Egyházak családjában”. A felhívás szerint Ukrajna lakosságának többsége már nem fogadja el Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchájával való egyházi egység eszméjét, és utal az Oroszország és Ukrajna közötti háborúra.

A Moszkvai Patriarchátus Szinódusának nevében Vlagyimir Legojda kijelentette, hogy az államhatalom szerveinek beavatkozása a belső egyházi ügyekbe és egyházközi kapcsolatokba nem csak a világi törvénykezéssel van ellentétben, de a kánoni renddel is. Emlékeztetett, hogy a kanonikus helyi egyházak, beleértve az Egyetemes Patriarchátust is, nem egyszer elismerték, hogy Ukrajna egyetlen kanonikus egyházának a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyházát tekintik.

Nemrég az Ukrán Autokefál Orthodox Egyház [az elsősorban Galíciában működő, a Moszkvai Patriarchátus és a Kijevi Patriarchátus melletti harmadik ukrán orthodox irányzat – ford. megj.] a felvételét kérte az Egyetemes Patriarchátus joghatóságába. A nyilatkozatuk szerint ez segíthet az „ukrajnai orthodoxok megosztottságának leküzdésében és az egységes helyi Autokefál Ukrán Orthodox Egyház létrehozásában”.

Forrás