17 év után újra szolgálnak az athéni Örömhírvétel székesegyházban

MITROPOLIS1980 (1).jpgAz athéni Örömhírvétel székesegyház (Mētrópolis) épületének tizenhét éven át elhúzódó felújítása után az első Szent Liturgiát július 3-án Őboldogsága Ieronimosz, Athén és egész Görögország érseke tartotta a Görögországi Orthodox Egyház Szent Szinódusának tagjaival.

Az Örömhírvétel székesegyház felújítására az 1981-es és 1999-es földrengések okozta károk miatt volt szükség, melyek során a templom kritikus állapotba került. A templom stabilitását veszélybe sorolta az athéni metró felépülése is.

A bürokratikus nehézségek és finanszírozási problémák miatt a felújítási munkák hosszú évekre elhúzódtak. Két athéni érsek – Krisztodulosz és elhunyta után az őt követő Ieronimosz érsekek – sokat tettek azért, hogy a görög főváros hívei a székesegyházhat eredeti szépségében láthassák. Április 18-án távolították el az utolsó állványokat a székesegyház homlokzata elől.

A székesegyház újbóli megnyitása alkalmából a Mētrópolis 2014-ben alapított szimfonikus zenekara (Ieronimosz érsek patronátusával működik) koncertet adott a székesegyház előtti téren, melyen a nagyszámú hívők mellett Ieronimosz érsekkel együtt jelen voltak a Görögországi Egyház más főpapjai és az államhatalom képviselői is.

A Theophil von Hansen báró osztrák építész által tervezett magasztos székesegyházat 1842-1862 között építették Athén központjában. A templomépület egy keresztkupolás bazilika. 1857-től az építkezést François Boulanger francia építész vezette. A templom építéséhez felhasználták 72 athéni bizánci templomrom elemeit.

A székesegyházat a görög királyi család jelenlétében 1862. május 21-én szentelték fel.

A templomban két vértanú ereklyéje található, akiket a törökök gyilkoltak meg az Ottomán Birodalom idején. Szent Philotheoszt 1559-ben végezték ki a törökök azért, mert görög keresztény asszonyokat váltott ki a török háremekből. V. Gergely konstantinápolyi patriarchát 1821-ben II. Mahmud szultán parancsára felakasztották és testét a Boszporuszba dobták – a török hatalom így állt bosszút az 1821. március 25-én kitört görög felkelés miatt, mely végül a görögök felszabadulásához és a független görög állam létrejöttéhez vezetett. Gergely patriarcha testét a tengerészek megtalálták és az oroszországi Odesszában temették el. A vértanú-patriarcha ereklyéjét 1871-ben vitték át Athénba.

Shrine_of_Grigorios_E.JPG

V. Gergely konstantinápolyi patriarcha sírja az athéni székesegyházban

A székesegyház előtti téren két emlékmű áll: a Konstantinápoly ostroma során 1453-ban elesett XI. Konstantin bizánci császáré és Damaszkinosz athéni érseké, aki a második világháború idején volt a Görögországi Orthodox Egyház elöljárója.

Forrás