Javaslat az orosz sajtónak az Összorthodox Zsinat megnevezésével kapcsolatban

A Moszkvai Patriarchátus arra hívja fel az oroszországi sajtót, hogy ne nevezzék a krétai Összorthodox Zsinatot „Összorthodoxnak”, mivel azon a 14 helyi egyházból csak 10 vesz részt. Ezt június 16-án jelentette be a TASZSZ orosz hírügynökség a Moszvkai Patriarchátus Egyház és Társadalom és Sajtó Kapcsoaltok Osztályára hivatkozva.

„A továbbiakban nem korrekt a krétai zsinatot összorthodoxnak nevezni a sajtóhírekben. Mivel nem biztosított rajta az összorthodox részvétel” – közölték a moszkvai Szinódus sajtóhivatalában. Azt javasolják, hogy az újságírók használják a „krétai zsinat” vagy a „Bartholomeosz patriarcha elnökletével tartott zsinat” megnevezést.

Az Összorthodox Zsinat idén júniusi megtartásáról a Helyi Egyházak Elöljáróinak és Képviselőinek Szynaxisa idén februárban hozott konszenzusos határozatot. A megállapodást a Zsinat kezdete előtt két héttel rúgták fel egyes helyi egyházak, mikor bejelentették, hogy nem vesznek részt az Összorthodox Zsinaton és annak elnapolását kérik az egyetemes patriarchától. A Konstantinápolyi Patriarchátus azonban ragaszkodik a Zsinat megtartásához, mivel annak megszervezéséről a Szynaxis konszenzusos döntést hozott és e döntés felülbírálására és a Zsinat elhalasztására konszenzusos döntés hiányában nincs lehetősége. Álláspontja szerint a felmerült problémákat a Zsinat kezdete előtti időpontra, június 17-re tervezett Szynaxison (bár a moszkvai Szinódus június13-i döntésében szorgalmazta ennek összehívását, a Zsinat előtti Szynaxis megtartását még a zsinat programjáról konszenzusos döntést hozó határozat tartalmazta, tehát eleve adva volt a lehetőség a felmerülő kérdések megtárgyalására) és magán az Összorthodox Zsinaton kell megtárgyalni és azokról a Zsinaton részt vevő egyházak hozhatnak konszenzusos döntéseket.

Moszkva álláspontja szerint viszont a krétai zsinattól távol maradó egyházak 111 millió orthodox hívőt, a zsinaton részt vevő egyházak viszont csak 42 millió hívőt képviselnek, ezért nem tekinthető összorthodox zsinatnak.

Forrás