Moszkva ragaszkodik egy újabb Zsinatelőkészítő Tanácskozáshoz

4266827[1]A Moszkvai Patriarchátus továbbra is egy újabb Zsinatelőtti Tanácskozás megtartását tekinti a legmegfelelőbb kiútnak a kialakult helyzetből.

A Moszkvai Patriarchátusban remélik, hogy sikerül összehívni egy Zsinatelőtti Tanácskozást és elérni az összorthodox konszenzust a felmerült kérdésekben. Erről a Rosszija 24 tévécsatornának adott interjújában Vlagyimir Legojda, a Szent Szinódusnak az Egyház, a társadalom és a sajtó kapcsolataiért felelős Osztályának vezetője beszélt.

Legojda szerint a Moszkvai Patriarchátus továbbra is fenntartja a javaslatát egy Zsinatelőkészítő Tanácskozás összehívására. „Volt idő, még mindig van idő, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. Ez a mi álláspontunk” – mondta.

Legojda szerint három egyház utasította vissza a zsinaton való részvételt, ami azt jelenti, hogy azt lehet majd „orthodox-közi tanácskozásnak nevezni, de nehéz lesz összorthodox zsinatnak tekinteni”.

Az elmúlt napokban a helyi egyházak egymás után utasítják vissza a Krétára összehívott Összorthodox Zsinaton való részvételt. Ezt elsőként a Bolgár Egyház jelentette be, majd az Antiokhiai Egyház (Szíria). Csütörtökön a Zsinaton való részvételt visszautasította a Szerb Egyház is, mely azt javasolja, hogy a krétai találkozót tekintsék inkább egy újabb Zsinatelőkészítő Tanácskozásnak.

Ugyanakkor, ha a Zsinaton nem vesz részt minden helyi autokefál egyház, akkor az a Moszkvai Patriarchátus álláspontja szerint elveszíti az összorthodox jellegét, a döntései pedig nem lesznek kötelezőek a távolmaradók számára. A Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa a Zsinatelőtti Tanácskozás rendkívüli összehívását javasolta, de a Konstantinápolyi Egyház Szent Szinódusa úgy döntött, hogy folytatja a Zsinatra való terv szerinti felkészülést.


220px-Rev._Dr._John_Chryssavgis_Update[1]Az Összorthodox Zsinat határozatai  kötelező jelleggel bírnak majd minden helyi egyház számára, többek között azok számára is, akik nem vesznek részt ezen az eseményen
– jelentette ki a „Crux” amerikai katolikus internetes folyóiratnak adott telefonos interjújában Joannisz Chriszavgisz archidiakónus, az egyetemes patriarcha teológiai tanácsadója.

Amikor az újságíró megkérdezte, hogy megtartják-e a zsinatot, az archidiakónus csodálkozást és értetlenségét fejezte ki, hogy egyáltalán hogyan merülhet fel ez a kérdés. Emlékeztetett, hogy a zsinatelőkészítő folyamat végén, 2016. januárjában mind a 14 helyi autokefál egyház elöljárója és képviselője egyhangúlag határozott a zsinat idén júniusban való megtartásáról és elfogadta annak dokumentumait.

Arra a kérdésre, hogy megváltozik-e a „zsinat teológiai vagy ekkleziológiai státusza”, ha azon több helyi egyház nem vesz részt, a konstantinápolyi archidiakónus „nem”-el válaszolt.

„Ha egy vagy több egyház nem lesz jelen, vagy visszautasítja a részvételt, vagy nem fog szavazni – az elfogadott döntések akkor is érvényesek és kötelezőek lesznek minden helyi egyház számára. A Nagy Zsinat felette áll az egyes egyházak zsinatainak vagy szinódusainak,… és ez változatlan marad még ha egy vagy több egyház hiányozni is fog” – hangsúlyozta Joannisz atya.

Természetesen, ha valaki nem lesz ott, akkor érezni fogjuk a hiányát és nagyon, nagyon fogjuk sajnálni. Úgy gondolom, hogy ez nem csak a zsinatra lesz hatással, de arra az egyházra is, amelyik úgy dönt, hogy nem vesz részt benne… Ha valamelyik egyház úgy dönt, hogy nem lesz jelen, ez, úgy vélem, oka lehet olyan szomorú gondolatoknak, hogy az önmagát marginalizálja” – mondta.

Emlékezni kell a zsinat céljára, feladatára: ez az egység. Az egység feladat, nem pedig adottság. Ez az, ami felé törekszünk. Ez már létezhet a lelkiség, az istentiszteletek és szentségek szintjén. De láthatóvá tenni: ez súlyos, fájdalmas és lassú munka, aminek időre van szüksége. Az egység a zsinat végén jön el, nem pedig annak kezdete előtt. Következmény, nem pedig feltétel” – mondta a konstantinápolyi egyház klerikusa. „Éppen azért találkozunk, mert vannak közöttünk eltérések. Ha nem lennének eltérések, minek gyűlnénk össze?”

1445062627[1]Krizosztomos ciprusi érsek az egyetemes orthodoxia helyi egyházainak a zsinaton való részvételére szólított fel. Kijelentette, hogy a felelősség azokon lesz, akik – akár önkéntelenül is – de hozzájárulnak az Orthodoxia egységének lerombolásához és elősegítik a szakadást.

Az Összorthodox Zsinat előkészítése már 50 éve zajlik. Idén februárjában a helyi egyházak elöljárói és képviselői egyhangúan úgy határoztak, hogy júniusban Krétán tartják meg a zsinatot és jóváhagyták a zsinati határozatok szövegeit. Azonban a múlt héten a Bolgár Egyház, majd az Antiokhiai Egyház, tegnap pedig a Szerb Egyház jelentette be, hogy nem kíván részt venni a zsinaton és annak elnapolását kéri.

„Az Összorthodox Zsinat összehívását egyhangúan határozta el az orthodox egyházak elöljáróinak két találkozója, ahol nem volt semmilyen tiltakozás. Ez az esemény biztosítja az egységet és az összhangot közöttünk e kérdésben, és úgy véljük, hogy bármilyen más, az utolsó pillanatban bekövetkező helyzet vagy javaslat veszélybe sodorja ezt az egységet. A felelősség azokon van, akik, akár önkéntelenül is, de hozzájárulnak a szakadáshoz” – áll a ciprusi érsek levelében, melyet „egyes helyi egyházak nyilvános állásfoglalásaival” kapcsolatban jelentetett meg.

„Ha mindannyiunk részéről meg van a jóakarat, ha igazságunk és hagyományunk orthodox szelleme vezérel minket, akkor a már egyeztetett zsinatelőtti szövegekben létező minden lehetséges problémát gyorsan meg tudunk oldani, hogy a Szent és Nagy Zsinat rendelkezzen megfelelő idővel azon kétoldalú kérdések megoldására, melyek a testvér egyházakat nyugtalanítják” – véli Krizosztomosz érsek.

Az érsek ezért felhívja a helyi egyházakat, hogy „a szeretet, alázat és egyetértés szellemében” vegyenek részt az Összorthodox Zsinat munkájában, „hogy a világ előtti tanúságtételünk építő és hatékony legyen”.

Forrás itt, itt, itt.