Az Albán Érsekség nyilatkozata

Az Albán Érsekség úgy véli, hogy feltétlenül meg kell tartani az Összorthodox Zsinatot úgy, ahogy eredetileg tervezték és a Zsinat megtartásáról szóló döntést csak az a szerv vonhatná vissza, amelyik a megtartásáról döntött – áll az Albán Orthodox Érsekség által kiadott június 8-i nyilatkozatban.

A Zsinat elnapolása vagy lemondása kárt okozna az Orthodoxiának. A nyilatkozat szerint az Albán Érsekség vezetősége az elmúlt napokban kialakult viták miatt érezte szükségesnek a felszólalását.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a zsinat összehívásáról a helyi egyházak elöljáróinak és képviselőinek két, 2014-es és 2016-os tanácskozása határozott. A Zsinat megtartása közös, összorthodox döntés volt és azt az utolsó pillanatban nem lehet lemondani az egyes résztvevők részéről. Az Albán Érsekség nyilatkozata szerint a konszenzusos döntéshozatal nem jelent vétójogot. „Nyilvánvaló, hogy sok probléma van. Éppen ezért a Szent és Nagy Zsinat megtartása elengedhetetlen. Lehetetlen mindent megoldani. De legalább néhányat oldjunk meg. Jobb a kevesebb, mint a semmi”.

„A tervezett Összorthodox Zsinat elnapolása megsebezné az egész világot, az Orthodoxiát és kárt okozna az Orthodoxia nemzetközi tekintélyének” – hangsúlyozza az Albán Érsekség nyilatkozata. „Az egység alapvető szimbólumáról van szó” – hangsúlyozza a dokumentum.

Forrás