Kirill patriarcha: a Szovjetunió a keresztény erkölcsi paradigmán belül maradt

Moszkva, Május 25. – RIA Novosztyi hírügynökség. Az állami ateizmus ellenére a szovjet társadalomnak sikerült megőriznie keresztény gyökereit és el tudta kerülni azokat a pusztító folyamatokat, amelyek ma Európában és az USA-ban zajlanak – jelentette ki Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája a Konstantinápolyi Egyház főpapjával, Nikolaosz (Pisszarisz) detroiti metropolitával való találkozása során.

„Nyíltan megmondom: minket természetesen nagyon nyugtalanít mindaz, ami a keresztény világban zajlik. Ön nálamnál is jobban ismeri az európai és amerikai civilizáció most zajló dekrisztianizációját [elkeresztényíetlenedését]. Ez egy apokaliptikus kép, amikor törvénnyel erősítik meg a bűnt, amikor a keresztény, valamint a zsidó és általában a kinyilatkoztatott erkölcsiségtől abszolút eltérő cselekedeteket az állam erejével támogatják” – hangsúlyozta az Orosz Orthodox Egyház elöljárója. Hozzátette, hogy még a Szovjetunió kommunista hatalma sem merészelte „felrobbantani a társadalom erkölcsi alapjait”, amely, szavai szerint, keresztény maradt. „Ez mentett meg minket: az irodalmunkat, művészetünket átjárták a keresztény eszmények, a nép erkölcse keresztény maradt” – tette hozzá Kirill patriarcha.

Az orosz patriarcha döbbenetesnek nevezte azokat az eseményeket és folyamatokat, amelyek ma Oroszországban zajlanak. „Ezt nem lehet megmagyarázni semmiféle emberi erőkkel, semmiféle programokkal, semmiféle oktatási rendszerekkel, amik nálunk valóban fejlettek” – véli az orosz prímás. Annak ellenére, hogy az Orosz Egyházban ma több egyetem létezik, több tucat szemináriumot nyitottak, a tevékenységét pedig orthodox tévécsatornák, folyóiratok és újságok világítják meg, a hatalmas változásokat lehetetlen csupán szervezési erőfeszítésekkel magyarázni – vonta le a következtetést Kirill patriarcha.

A hír forrása a mospat.ru hivatalos weboldalon. Ria Novosztyi