Magyarországi kórus a belgrádi kórusfesztiválon

A zsúfolásig telt belgrádi Szent Száva templomban tartották meg május 1-jén, Húsvétvasárnap, a VIII. húsvéti kórusfesztivált.

Az Őszentsége, Irinej szerb patriarcha áldásával tartott ünnepi koncerten 13 kórus vett részt, többek között Fehérné Thomas Györgyi karnagy vezetésével a magyarországi Szent Demeter kórus is.

Az ELTE Szent Demeter Kamarakórusa 1997. októberében alakult Zongor Atilla karnagy vezetésével. A kórus tagjait a szláv orthodox zene iránt érdeklődők alkotják, olyan amatőrök, akiket a zene, az éneklés szeretete és a jó közösség tart össze. A kórus 2000-ben vette fel a Szent Demeter Kórus nevet. A kórus létrejöttében nagy szerepe volt Dimitrije Sztefanovity professzornak, aki az ELTE Szláv Intézete oktatójaként a kezdeményezte a kórus megalakulását. Rajta keresztül fordult a kórus az orthodox (elsősorban szerb és orosz) szláv egyházi énekművészet kincstára felé. Sztefanovity tanár úr tudta, hogy egy orthodox egyházi énekeket megszólaltató kórus számára elengedhetetlen az orthodox liturgiával való élő kapcsolat, ezért segítségével szoros szálakat sikerült kiépíteni a magyarországi szerb egyházi közösséggel, és a kórus lehetőséget kapott arra is, hogy szerbiai szent helyeket, monostorokat is felkeressen. Évente néhány alkalommal a szerb utcai Szent György templomban tartott Liturgián is énekel.

A kórus rendszeresen fellép a jelentősebb magyarországi szerb kulturális rendezvényeken, egyéb fesztiválokon (Lórév, Szentendre, Pomáz), és évente meghívást kap a deszki szerb fesztiválra is. A kórus több ízben járt Szerbiában; 2004 őszi belgrádi koncertjükről a mértékadó szerb napilap, a Politika is beszámolt.

A kórus fellépett múzeumokban is (Szépművészeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Nemzeti Múzeum), valamint a magyarországi szlavisztika fennállásának 150. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozat megnyitóján. Hosszú éveken át hagyománosan fellépett az ELTE Szláv Intézetének karácsonyi ünnepi rendezvényén is. Fellépéseinek részletei az ortodox, ill. szerb kultúrával kapcsolatos televízióműsorokban is többször megjelentek.