Szakadást és az Orosz Egyház elszigetelődését akarják a kritizálók

1372256087_675993[1]Hilarion metropolita: A pápa és a patriarcha találkozóját kritizálók szakadást és az Orosz Egyház elszigetelődését akarják

Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője nyugtalanságát fejezte ki a Kirill patriarcha elleni kampány miatt, mely Ferenc római pápával történt havannai találkozója nyomán alakult ki.

„Másként, mint farizeusnak, nem nevezhetem azt a tiltakozási kampányt, ami az utóbbi időben megindult az Orosz Orthodox Egyház elöljárója, Őszentsége Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája ellen Ferenc római pápával történt február 12-i havannai találkozójával és az általuk aláírt közös nyilatkozattal kapcsolatban” – jelentette ki Hilarion metropolita szerdán a Moszkvai Teológiai Akadémián tartott beszédében.

A főpap pontosította, hogy elsősorban „egy püspök, néhány klerikus és néhány világi nyilatkozatára, két, Szentpéterváron és Moszkvában szervezett érthetetlen gyűlés résztvevőinek fellépésére, valamint a Moszkvai Patriarchátusba, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályába és néhány más szinódusi intézménye érkező tiltakozó levelekre” gondol.

„E levelek, melyeket ’egy kaptafára’ írtak, egy és ugyanazon vádakat tartalmazzák, melyek ismétlődnek az egyik szerzőtől a másikig. Mindezen nyilatkozatokat, tiltakozásokat és vádakat egyesíti az a törekvés, hogy bebizonyítsák: Őszentsége és a pápa találkozása ellentétben van az orthodox kánonokkal, a szent atyák tanításával és azon szabályokkal, melyek az Orosz Orthodox Egyház életét szabályozzák” – jegyezte meg.

A metropolita emlékeztetett arra, hogy a találkozó fő témája a közel keleti keresztények védelme volt, és megkérdezte: az „orthodoxia buzgó védelmezői” miért nem tartottak konferenciát az üldözöttek támogatására, miért nem gyűjtöttek a menekültek megsegítésére.

„Ehelyett szégyenteljes szakadár gyűléseket tartanak, melyeken elítélik az egyházi vezetés béketeremtő erőfeszítéseit és arra hívnak fel, hogy ne kommemorálják Őszentségét a Liturgia során. Mi ez, ha nem a farizeizmus és képmutatás legszélsőségesebb kifejeződése?” – kérdezte.

„Ezek az emberek fellépnek azon aktív állásponttal szemben, amit ma Egyházunk elfoglal. Azt akarják, hogy a patriarcha ne találkozzon senkivel, sehol ne szólaljon fel, ne legyenek szövetségesei, hogy elszigetelten üldögéljen. Az lenne számukra az ideális, ha Egyházunk hasonló lenne egyes órítusú közösségekhez, akik semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn a külvilággal, és az egész hatalom a világiak kezében van” – mondta.

A metropolita felszólította a kritikusokat, hogy „gondolkodjanak el, tartsanak bűnbánatot és hagyjanak fel a hiszékeny és könnyen befolyásolható emberek elcsábításával ijesztgetéseikkel, melyeknek semmi köze a valósághoz”.

Forrás