„A világ az alapján ítéltetik meg, hogy hogyan viszonyul a menekültek iránt”

Április 16-án Ferenc pápa, Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha és Ieronimosz Athén és egész Görögország érseke ellátogattak Leszbosz szigetére és a „Moria” menekülttáborba, ahol több mint két és félezer menekült várakozik arra, hogy menekültstátuszt kapjon. Többségük Szíriából és más közel-keleti országokból, Afganisztánból és Irakból érkezett.

Európában, ahol a menekültek iránti viszonyt gyakran a populizmus, az „áradattal” szembeni félelem és a szavazatok elvesztésétől való félelem határozza meg, a püspökök személyesen találkoztak a menekültekkel, meghallgatták a történeteiket és együtt ebédeltek velük. „A menekültek nem számok, hanem emberek” – emlékeztetett Ferenc pápa és így szólt hozzájuk: „Mellettetek akartam lenni és el akartam mondani, hogy nem vagytok egyedül. Sok szenvedést éltetek át egy jobb élet keresése során. Ne veszítsétek el a reményt!”

„Azok, akik félnek tőletek, nem néztek a szemetekbe” – ezek Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha szavai. „Azok, akik félnek tőletek, nem látják az arcotokat, nem látják a gyermekeiteket”. A patriarcha hozzátette: „A világ az alapján ítéltetik meg, hogy hogyan viszonyul irántatok”.

6qlrWJpFGycQnYX2s-600x400[1].jpeg

A főpapok köszönetet mondtak a görög népnek, hogy a krízis és minden nehézség ellenére gondoskodnak a menekültekről. Ieronimosz érsek, a Görögországi Orthodox Egyház elöljárója közös vágyként fogalmazta meg, hogy a világ tudatosítsa ezt a drámát és ne hódoljon be a félelemnek és a „közömbösség álmának”. Bartholomeosz patriarcha megismételte: „Megígérjük, hogy nem felejtünk el benneteket és nem szűnünk meg beszélni rólatok. Biztosítunk benneteket, hogy mindent megteszünk, hogy feltáruljon a világ szeme és szíve”.

A három főpap közös nyilatkozata kimondja: „Európa jelenleg az egyik legkomolyabb humanitárius krízissel találta szembe magát a második világháború óta”. Kijelentették, hogy éppen a háború vezetett a menekültek tragédiájához és hogy azonnal szükség van a béke megteremtésére.

Azok emlékére, akik a háborúk elől menekülve vesztették életüket, a római pápa, a konstantinápolyi patriarcha és az athéni érsek koszorúkat dobtak a temetővé vált tengerbe. Őszentsége, I. Bartholomeosz patriarcha szavai szerint: „A Földközi-tengernek nem lenne szabad sírrá változnia. Ez az élet helye, a civilizációk és kultúrák kereszteződése, a kölcsönös csere és a dialógus helyszíne… A béke tengerévé kell válnia”.

Ferenc pápa többször beszélt arról, hogy útjuk „szomorú utazás” és „sírni szeretne”. A menekült gyerekek rajzokat adtak neki, ezeken csónakokat, vízbe fulladó embereket, síró napot ábrázoltak. „Nem ártana nekünk, ha sírnánk” – jegyezte meg a római pápa.

Forrás

Ferenc pápa, Bartholomeosz patriarcha és Ieronimosz érsek közös nyilatkozata