Bartholomeosz patriarcha: a pápa leszboszi látogatása jel a világ politikusai számára

Ferenc római papa, Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha és Ieronimosz athéni érsek találkozója Leszbosz szigetén erőteljes jelzés lesz az egész világ számára. Ezt I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha jelentette ki az “Il Messaggero” újságnak adott április 16-én megjelent interjújában.

“Azon körülmények miatt, amiben a menekültek vannak, elengedhetetlen, hogy a befolyással rendelkező emberek együtt dolgozzanak. Kedves testvérünk, Ferenc pápa – az egész világ által elismert karizmatikus szellemi vezető -, és leszboszi látogatása emberek millióit készteti arra, hogy elgondolkodjanak. Találkozásunk jel lesz a nemzetközi közösség számára, amely köteles mindent megtenni, hogy megbírkózzon azzal a jelenséggel, ami, véleményem szerint, sérti az emberi lelkiismeretet és kultúránkat” – hangsúlyozta az egyetemes patriarcha.

A patriarcha megjegyezte, hogy Leszbosz és Lampeduza valamint a Földközi-tenger más szigeteinek lakossága “megnyitják otthonaikat és szíveiket testvéreink előtt és követik szent egyházaink példáját”.

A leszboszi találkozó nem az első találkozó a főpapok között. Korábban Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampeduza szigetét, amely a menekültek tragédiájának és szenvedéseinek szimbólumává vált. A pápa prédikációiban gyakran érinti a menekültek témáját. A Római Katolikus Egyház felszólalt az Európai Únió és Törökország közötti megállapodás ellen is, amely a menekültek Európából történő kitoloncolását írja elő.

Forrás