Elérhető az “Alfa és Omega” folyóirat teljes archívuma

Alfa i Omega.jpgAz “ALFA ÉS OMEGA” folyóiratot 1994 tavaszán alapították. A 90-es években az egyik leg legjelentősebb teológiai folyóiratnak számított. Fő témája a Szent Írás és a Szent Hagyomány kérdései voltak. Az orthodox tanítás mindenek előtt a Biblia iránti viszonyulást határozza meg: az Írás az Egyházban, vagyis a hagyományban él, teljességgel vlaó megértése a Hagyomány keretében történik.

A folyóirat a szent atyák világi kultúráról alkotott azon nézetét követte, miszerint minden, ami abban nem ellentétes Krisztus tanításával, befogadható az Egyházban és értelmezhető az Evangélium fényében. Ez a nézet annál is inkább jogos, mivel az európai kultúra minden deklarált aposztásziája ellenére a keresztény civilizáció kultúrája volt és marad. Ezért a folyóirat által érintett témák között megtalálhatók az Írás az Egyházban és az Egyház a világban témakör is.

A II. Alekszij patriarcha áldásával alapított folyóiratban az oroszországi és emigráns egyházi és kulturális élet jelentős szerzői publikáltak. A folyóirat fennállásának 20 éve alatt főszerkesztője Marina Andrejevna Zsurinszkaja (+ 2013) filológus, fordító, szerkesztő és publicista volt. 2011 után a nagy jelentőségű szellemi tartalmat közvetítő folyóirat – a fenntartásához szükséges források és támogatások hiányában – megszűnt.

Az archívum itt elérhető.