Napjaink bálványairól

Olga Szedakova /pravmir.ru

Mindenki emlékszik rá, hogy Teológus Szent János apostol első levele egy váratlan képpel fejeződik be: „Gyermekeim, őrizkedjetek a bálványoktól. Ámen” (1Jn. 5, 22). Szergej Averincev e verset kommentálva megjegyezte: miért olyan fontos ez, olyannyira, hogy ezzel fejezi be legmagasztosabb levelét? A bálványok, felelte, áldozatot követelnek, többek között emberáldozatokat.

Napjaink civilizációja határozottan vallástalannak tűnik. A bálványai iránti viszonya soha nem ölt régi vallási formákat: kultuszt, rituálét, papokat. Nem hoz létre himnuszokat és imákat bálványainak. De a bálvány legfontosabb tulajdonsága: emberáldozatokat követel.

Napjaink civilizációjának meg vannak a mai bálványféleségei. A kortárs világi és vallásos gondolkodók nem egyszer elmélkedtek erről. Gondolkodás nélkül megnevezhetjük ezeket: a Biztonság (Safety), a Kényelem (Comfort), a Siker, a Karrier vagy Státusz, az Egészség (az egészségről való gondoskodás igazi irracionális kultusszá válik: emlékezzünk a koleszterin elleni általános háborúra Amerikában)…

Talán, az Örök Fiatalság (hogy milyen kínokat kész elviselni az ember a megfiatalodásért!)

Elgondolkodván, továbbiakat is megnevezhetünk: mely dolgokat tartja a mai ember a legfontosabbnak a maga számára, amiért kész mindenféle áldozatot hozni – mindenek előtt saját emberségét áldozva fel. Mindezek a bálványok (melyeket nem lehet ábrázolni) a veszteség folyamatos félelmében tartják az embert. II. János Pál ezért nevezte a mai civilizációt a félelem – és a remény hiánya – civilizációjának. Az „embergyilkos” civilizáció (mert ezeknek a bálványoknak egyáltalán nincs szükségük élő, kiszámíthatatlan, zseniális emberekre).

Ez így van az ún. „posztkeresztény társadalomban”.

Nálunk másféle bálványok voltak, melyek nem kevesebb áldozatot követeltek. (Sőt azt mondanám: sokkal falánkabbak voltak, mint a régi Apolló vagy Hermész). Ez volt a Párt iránti Hűség – az előtte és a “harcos ateizmust” elengedhetetlenül tartalmazó “egyetlen helyes tanítása” előtti hódolat elutasításáért milliók adták az életüket. Azok pedig, akik hódoltak előtte, saját lelküket adták át a Molochnak. Most új bálványok jönnek létre: a Haza. Isten fölé helyezni a Hazát: ez a bálvány alkotása. Azok, akik nem akarnak hódolni e bálvány előtt (ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem szeretik a hazájukat), már viselik magukon ennek következményeit.

Úgyhogy napjainknak meg vannak a maga bálványai. De az soha sem az ember.

Forrás