Bocsánatkérés: Emlékezés a Görög Katolikus Egyház 1946-os likvidálására

Európai orthodoxok a közelmúlt eseményeiről: Itt az ideje, hogy az orthodox keresztények elismerjék az 1946. március 10-i események rettenetes valóságát

vlcsnap-2016-03-04-22h20m19s201-300x2251946. március 10-én Lembergben az Orosz Orthodox Egyház a szovjethatalom nyomására erőszakkal bekebelezte az Ukrán Görög Katolikus Egyházat. Akkor, amikor a zsinat résztvevői március 8-án és 9-én egyházuknak a Moszkvai Patriarchátussal való „újraegyesüléséről” szavaztak, az összes ukrajnai görög katolikus főpap börtönben volt. Az NKVD erői által a lembergi Szent György székesegyházban összegyűjtött 216 pap és 19 világi feltétel nélkül megadták magukat a Gavriil Kosztelnyik atya és két újonnan szentelt orthodox főpap – Antonij Pelveckij és Mihalil Melnyik által vezetett „Kezdeményező Csoport”-nak. A levéltári anyagok arról tanúskodnak, hogy Sztálin 1945. februárjában, tizenkét nappal a Jaltai Konferencia után személyesen döntött az Ukrán Görög Katolikus Egyház megsemmisítéséről.

Kosztelnyik

Középen Gavriil Kosztelnyik atya, görögkatolikus pap, a “Kezdeményező Bizottság” elnöke

A komoly történészek és teológusok nem kételkednek abban, hogy az Ukrán Görög Katolikus Egyház 1946. március 8-10-i zsinata csupán külsőségeiben volt zsinat. Bogdan Bocjurkiv, az ottawai Carleton Egyetem volt professzora könyvet írt erről, amit soha nem cáfoltak (1). XVI. Benedek pápa 2006-ban „álzsinatról” beszélt, ami „súlyosan aláásta az egyházi egységet” (2). A Moszkvai Patriarchátushoz tartozó Nyikoláj Losszkij párizsi teológus szintén elismerte, hogy itt csak a zsinat látszatáról volt szó (3). A több mint 5 millió hívővel rendelkező, 1946 és 1989 között betiltott Görög Katolikus Egyház de facto a szovjet rezsim legfőbb áldozatává és legfőbb ellenzéki erőjévé vált a Szovjetunión belül. Arra hívjuk fel Oroszország, Ukrajna és más országok egyházi vezetését, hogy ismerjék el a Lembergi Zsinat tragikus döntéseinek érvénytelenségét.

Az Orosz Orthodox Egyház a maga teljességében nem tekinthető felelősnek az NKVD-KGB terrorjának nyomása és manipulációja alatt álló egyházi vezetése által hozott döntésekért. Azonban mi, orthodox keresztények, felelősséget érzünk azon bűnös hallgatásért, ami ennek az egyháznak a szovjet rezsim általi, a Moszkvai Patriarchátus részvételével történt megsemmisítését övezi. Ismert, hogy orthodox keresztények milliói szerte a világon őszintén elítélik a szovjet kormány és Joszif Dzsugasvili által folytatott vallásüldözést. Egyúttal a 2016. március 13-ra eső Megbocsájtás Vasárnapja előtt, ezen a március 10-i emléknapon szolidaritásunkról biztosítjuk az Ukrán Görög Katolikus Egyházat, imádkozunk ezen egyház minden ártatlan áldozatáért, a börtönbe zártakért, azokért, akiket a szovjethatalom a Moszkvai Patriarchátus elnézésével megkínzott, száműzött és meggyilkolt.

Alázattal bocsánatot kérünk az Orthodox Egyház tekintélyével leplezett igazságtalanságokért és meghajtjuk a fejünket az Ukrán Görög Katolikus Egyház vértanúi előtt.

 • Antoine Arjakovsky, Orthodox Christian, Paris
 • Andrey Chernyak, Orthodox Christian, Moscow
 • Taras Dmytryk, Orthodox Christian, Lviv
 • Jim Forest, Orthodox Christian, Amsterdam
 • Fr. George Kovalenko, Orthodox Christian, Kiev
 • Inga Leonova, Orthodox Christian, New York
 • Fr. Christophe Levalois, Orthodox Christian, Paris
 • Fr. Michael Plekon, Orthodox Christian, New York
 • Olga Sedakova, Orthodox Christian, Moscow
 • Constantin Sigov, Orthodox Christian, Kiev
 • Cyrille Sollogoub, Orthodox Christian, Paris
 • Daniel Struve, Orthodox Christian, Paris
 • Natallia Vasilevich, Orthodox Christian, Minsk
 • Bertrand Vergely, Orthodox Christian, Paris
 • Andri Yurash, Orthodox Christian, Kiev

Forrás, angolul

Jegyzetek:

(1) Bociurkiw B.The Ukrainian Greek Catholic Church and the Soviet State (1939–1950). Canadian Institute of Ukranian Study Press, 1996; cf aussi Bociurkiw B. Le synode de Lviv // Istina. Vol. XXXIV. No. 3–4. 1989.

(2) Письмо папы Бенедикта XVI кардиналу Гузару от 22 февраля 2006 г. // Istina. 2006. No. 2. P. 193.

(3) Commission mixte de dialogue théologique entre catholiques et orthodoxes, Catholiques et orthodoxes: les enjeux de l’uniatisme: Dans le sillage de Balamand. P.: Bayard, 2014.

“Megérteni és megbocsájtani” – Antonij Arjakovszkij (Párizs, Konstantinápolyi Patriarchátus) filmje

Oroszul:

Angolul: