Folytatódik a nizzai emigráns egyházközség megsemmisítése

A nizzai orosz orthodox egyházközség (ACOR-Nice) nyilatkozata

1nizza.jpg

Az orosz állam által az emigráns egyháztól elperelt és a Moszkvai Patriarchátusnak átadott nizzai székesegyház

Az orosz állam által az emigráns orosz egyházközségtől elperelt és a Moszkvai Patriarchátusnak átadott nizzai székesegyház

2016. február 18-án, a nap második felében, a nizzai orthodox orosz emigráns egyházközség (ACOR-Nice) tulajdonában lévő „Caucade orosz temető” adminisztrációjának tagjai észlelték, hogy a temető kapuinak zárait feltörték és új zárakat helyeztek el, valamint a temető feliratát az „Oroszországi Föderáció. Szent Miklós (Caucade) orosz temető – 1867 – Az Oroszországi Föderáció tulajdona. Tel. 06 60 33 73 31 – Nyitva naponta 2 órától 5 óráig” feliratú táblára cserélték le.

A Caucade törvényes tulajdonosa, a nizzai orthodox orosz egyházközség (ACOR-Nice), határozottan tiltakozik az orosz államnak a létezése elleni újabb agressziója ellen és újból felhívja a Köztársaság hatóságait, hogy védelmezzék az egyházközséget.

Emlékeztetünk, hogy:

  1. Nizza2

    A Longchamp utcai ún. régi orosz templom, ami egyelőre még az eredeti, emgiráns orosz egyházközség tulajdonában van.

    2014-ben (január 29-én, április 29-én és szeptember 23-án) az Oroszországi Föderáció nagykövete az egyházközség tudta nélkül önkényesen a Földhivatalhoz fordult, követelvén az Oroszországi Föderáció tulajdonjogának elismerését a „Caucade” temető, valamint a székesegyházhoz tartozó három földterület és a kezdettől fogva a nizzai egyházközség tulajdonában és kezelésében lévő Longchamp utcai Szent Miklós és Szent Alexandra templom felett.

  2. 2015. április 24-én a nizzai egyházközség a francia jog alapján fellebbezett az aktus ellen és feljelentést tett az Oroszországi Föderáció nagykövete és Hugounenc úr, nizzai jegyző ellen, aki a megtámadott okiratot az Oroszországi Föderáció kérésére kiállította. Az ügyet vizsgálják, és meg kell említeni, hogy az Oroszországi Föderáció figyelmen kívül hagyta az idézést.
  3. 2016. február 10-én Nyesztor Szirotyenkó, a korszuni egyházmegye püspöke, aki a Moszkvai Patriarchátus franciaországi egyházközségeit felügyeli, arról értesítette Jean Renneteau püspököt, az Egyetemes Patriarchátus Nyugat-Európai Orosz Egyházmegyéjének kormányzóját, melynek joghatóságába a nizzai egyházközség tartozik, hogy a közeljövőben birtokba szándékoznak venni a Longchamp utcai templomot és a Caucade temetőt, valamint a többi franciaországi templomot, többek között a párizsi Névai Szent Sándor székesegyházat.

A nizzai egyházközség azzal a kéréssel fordul a Köztársaság hatóságaihoz, hogy védjék meg az Oroszországi Föderáció részéről a fennállása ellen indított új agresszióval szemben.

Az Orosz állam és Franciaország közötti viszonynak nagy szerepe van, és ismeretes, hogy az ország egyes politikai vezetői nem akarják megrontani a viszonyt a befolyásos Oroszországi Föderációval. Azonban nem lenne szabad, hogy a nizzai egyházközség alapjoga (vallásszabadsága) és azon elhunytak emléke, akiknek földi maradványai a Caucade temetőben nyugszanak, váltópénzzé váljanak és feláldoztassanak a francia-orosz kapcsolatért.

Az Egyházközségi Tanács

  1. február 20.

Forrás: francia / orosz