Élesen kritizálta a havannai nyilatkozatot az Ukrán Görög Katolikus Egyház feje

SevcsukAz ukrán görög katolikusok semmi jót nem vártak Ferenc pápa és Kirill patriarcha találkozójától. De hallgatni sem szándékoznak.

Szvjatoszláv (Sevcsuk) lembergi nagyérsek, az Ukrán Görög Katolikus Egyház feje élesen kritizálta Ferenc római pápa és Kirill moszkvai patriarcha közös havannai nyilatkozatának Ukrajnát érintő pontjait.

„Hosszú évekre visszamenő tapasztalatunk alapján elmondhatjuk: amikor a Vatikán és Moszkva találkozót szervez vagy aláírnak valamilyen közös szöveget, ott mi semmi jóra nem számíthatunk” – jelentette ki Szvjatoszláv nagyérsek az Ukrán Görög Katolikus Egyház weboldalán olvasható interjúban.

Szvjatoszláv nagyérsek többek között megjegyezte, hogy az ukrán görögkatolikusokat nem vonták be a nyilatkozat szövegének egyeztetésébe, bár az közvetlenül érinti Ukrajnát.

Véleménye szerint a legellentmondásosabb a nyilatkozat 26. pontja: „A konfliktusban érdekelt feleket körültekintésre, társadalmi szolidaritásra és békét szolgáló cselekvésre hívjuk. Az Ukrajnában működő egyházainkat pedig arra kérjük, hogy dolgozzanak a társadalmi egyetértés elérésén, tartózkodjanak az összecsapásokban való részvételtől, és ne járuljanak hozzá a konfliktus további terjedéséhez”.

„Az a benyomásunk, hogy a Moszkvai Patriarchátus vagy makacsul nem ismeri be, hogy a konkfliktus része, vagyis nyíltan támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és egyébként Oroszország szíriai hadműveleteit is ‘szent háborúként’ szentesíti, vagy pedig elsősorban saját lelkiismeretéhez fordul felhívással, önmagát szólítja fel józanságra, társadalmi szolidaritásra és a béke cselekvő építésére” – hangsúlyozta Sevcsuk nagyérsek.

Az Ukrán Görög Katolikus Egyház feje megjegyezte, hogy „maga a ‘konfliktus’ szó itt sötét és az olvasót inkább arra készteti, hogy azt gondolja, nálunk ‘polgári konfliktus’ van, nem pedig a szomszédos állam külső agressziója”.

„Ma általánosan ismert tény, hogy ha nem érkeztek volna ukrán földre Oroszországból annak katonái és nem szállítottak volna nehézfegyvereket, ha az Orosz Orthodox Egyház nem szentesítené az ‘orosz világ’ eszméjét, és hagynák, hogy Ukrajna ellenőrizze a területét saját határai között, akkor nem lett volna a Krím annexiója és egyáltalán nem lett volna ez a háború sem. Éppen ilyen, az ukrán nép iránti társadalmi szolidaritást és a béke cselekvő építését várjuk e dokumentum aláíróitól” – tette hozzá az ukrán görög katolikus egyházfő.

Emlékeztetett, hogy a görög katolikusok soha nem álltak az agresszor oldalán, „hanem ott voltak népünkkel a Majdanon, ahol az ‘orosz világ’ hordozói gyilkolták őket”.

Szvjatoszláv nagyérsek ugyanakkor összességében pozitívan értékelte a nyilatkozatot. „Ha a közös deklaráció aláírt szövegéről van szó, akkor az összességében pozitív. A katolikusok és az orthodoxok számára közös kérdéseket érint és új horizontokat nyit az együttműködés előtt. Azt tanácsolom, hogy mindenki vegye észre e pozitívumokat” – jelentette ki.

Az Ukrán Görög Katolikus Egyház a római pápa fennhatósága alá tartozik, egyúttal azonban a bizánci szertartásrendet követi. Szvjatoszláv (Sevcsuk) nagyérseket XVI. Benedek 2011. márciusában erősítette meg tisztségében.

Forrás