Karácsonyi Szent Liturgia a Névai Szent Sándor székesegyházban (részletek)

Karácsonyi Szent Liturgia (részletek) a párizsi Névai Szent Sándor székesegyházban (“az Egyetemes Patriarchátus Nyugat-Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Érseksége”, vagy más néven: “Nyugat-Európai Orosz Exarchátus”). A Szent Liturgiát Joann (Renneteau) püspök, az érseki szentszék helytartója (locum tenens) végezte a templom papságával együtt.

A Nyugat-Európai Orosz Érsekség vagy más néven Orosz Exarchátus volt az 1917 utáni orosz emigráció fő központja, a karlócai, majd new york-i székhelyű Külföldi Orosz Orthodox Egyház mellett. A Nyugat-Európai Egyházmegye Jevlogij (Georgijevszkij) metropolitával az élen az 1930-as években kérte felvételét a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus joghatóságába, miután a moszkvai egyházszervezet élén álló Szergij metropolita a Szovjetunió iránti politikai lojalitást követelt az Egyházmegye papságától és híveitől.

A 1917-es Moszkvai Zsinat határozatait követő szabályzata alapján belső autonómiával rendelkezik az Egyetemes Patriarchátuson belül. A párizsi székhelyű egyházszervezetnek Nyugat-Európa területén vannak egyházközségei.

1925-ben az Érsekség joghatóságában alapították meg a párizsi Szent Szergij Intézetet, melyben olyan jelentős személyiségek oktattam, mint Georgij Florovszkij atya, Szergij Bulgakov atya, Kiprián (Kern) archimandrita, Kassian (Bezobrazov) püspök, Alexander Schmemann atya, John Meyendorff atya.