Kirill patriarcha Kubában találkozik Ferenc pápával

Patriarch_Kirill_I_of_Moscow_03-600x401A tervezett találkozó hírét Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője erősítette meg pénteken egy sajtótájékoztatón.

„Döntés született a Római Katolikus és az Orosz Orthodox Egyház fejének találkozójáról a Szabadság Szigetén, február 12-én. A találkozó Havanna nemzetközi repülőterén lesz” – idézi a mospat.ru Hilarion metropolitát.

Az orosz egyházi elöljáró és a római pápa közötti találkozóra már régóta készülnek. Az 1996-1997-es években intenzív tárgyalások folytak II. Alekszij patriarcha és II. János Pál pápa ausztriai találkozásának megszervezése érdekében, de végül a tárgyalások megszakadtak azon problémák miatt, melyekben nem sikerült megegyezni. Mindenek előtt az ukrajnai görög katolikusok és az oroszországi római katolikus prozelitizmus problémájáról van szó. Ezzel együtt a moszkvai egyházi vezetés soha nem zárta ki egy ilyen találkozó létrejöttének lehetőségét, ha létrejönnek a megtartásához szükséges feltételek.

„Őszentsége Kirill patriarcha kezdettől fogva nem akarta, hogy a találkozó Európában történjék, mivel Európa szoros kapcsolatban áll a keresztények közötti konfliktusok és megosztottságok súlyos történelmével. Kirill patriarcha latin-amerikai látogatása és Ferenc pápa mexikói látogatása lehetőséget kínál arra, hogy a találkozót az Új Világban tartsák meg, amely, reméljük, új fejezetet nyit az egyházaink közötti viszonyban” – mondta Hilarion metropolita.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája február 11. és 22. között több latin-amerikai országba látogat. Felkeresi Kubát, Brazíliát, Chilét és Paraguayt.

Forrás