Vszevolod Csaplin nyilatkozott felmentéséről a Dozsgy televízióban

Заседание группы "Россия – исламский мир"

2640268 11.06.2015 Председатель Синодального отдела по взаимодействию Церкви и общества Московского патриархата протоиерей Всеволод Чаплин на очередном заседании группы стратегического видения “Россия – исламский мир” в гостинице “Президент-отель” в Москве. Максим Блинов/РИА Новости

Csaplin atya elmondása szerint az egyházban nem akarják, hogy többféle vélemény legyen.

„Régóta vitatkoztam a Szentséges Patriarchával az egyházi-állami kapcsolatok kérdéseiről és az egyházkormányzat kérdéseiről. Úgy gondolom, hogy az Egyháznak nyíltan kell beszélnie a hatalommal, ahelyett, hogy egyes hivatalnokok kegyeit keresné” – mondta Csaplin.

Szavai szerint az Egyházban a patriarcha „spontán, megfelelő konzultációk nélkül” hoz döntéseket, nem pedig „kollegiálisan”. „Úgy vélem, hogy Őszentsége úgy gondolja, csak az ő hangjának szabad hangzania. De ez soha többé nem lesz így” – mondta Csaplin.

A Szent Szinódus Egyház és Társadalom kapcsolatai Osztályának volt vezetője elmondta, hogy a patriarcha apparátusa soha nem kapott egyházi jóváhagyást annak méretei és költségei miatt. „A patriarcha apparátusának hatékonysága hatalmas kérdéseket vált ki” – mondta Csaplin. Elmondta, hogy már régóta várta az elbocsájtását.

Úgy gondolom, hogy most meg fogják kísérelni, hogy kizárjanak az Egyházból minden független hangot, minden olyan embert, aki képes hallhatóan és önállóan megnyilvánulni. De senki nem veheti el a hangomat és a pozíciómat” – hangsúlyozta a felmentett egyházi hivatalnok.

Szavai szerint már ma kapott „homályos ajánlatokat” leendő munkájával kapcsolatban, de Csaplin „nem készül arra, hogy e homályos ígéreteket elcserélje a saját hangjára és szabadságára”.

A szinódusi hivatalnok szavai szerint „az Egyháznak nem szabad mosolyognia és ölelkeznie olyan emberekkel, akikről jól tudott, hogy korruptak”. Így kommentálta azon nyilatkozatát, hogy nyíltan kell beszélni a hivatalnokok lopásairól.

A vélemények spektruma, a kijelentések spektruma: ez már valóság. És ma nem annál van a hatalom, aki kinevezhet vagy felmenthet, hanem annál, aki közvetlen képes befolyásolni a társadalmat” – mondta Csaplin.

Forrás

Háttér:

Vszevolod Csaplin protoijerej hosszú évek óta Kirill patriarcha közeli munkatársa volt még patriarchává választása előtti időkből a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályán. Kirill patriarchává választása után Csaplin protoijerejt az Egyház és Társadalom kapcsolatai Osztálya vezetőjévé nevezték ki. E tisztségben az Orosz Orthodox Egyház nevében rendszeresen botrányos, provokatív, a hívőket és nem hívőket mélyen megdöbbentő és felháborító nyilatkozatokat tett. Legutóbb azt nyilatkozta, hogy Oroszország népének szüksége van a háborúra, mert a lakosság értelmetlennek érzi az életet és vágyik arra, hogy a háborúban megtalálja életcélját. Csaplin a szíriai orosz beavatkozást „szent háborúnak” minősítette, amivel kiváltotta a szíriai (többek között orthodox) keresztények tiltakozását is.