Feszültséggel telt lelkipásztori gyűlés.

Krízis a Nyugat-Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Érsekségében [Orosz Exarchátus]. Feszültséggel telt lelkipásztori gyűlés.

kép

November 11-én szerdán tartották a Nyugat-Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Érseksége éves lelkipásztori gyűlését. Abban a helyzetben, amikor a papok és a világiak egy része konfliktusba került az érsekkel, a világiak egy csoportja tiltakozott egész nap azon épület előtt, ahol a gyűlést tartották.

„Az Orthodox Egyház kánoni rendje” – az Érsekség lelkipásztori gyűlésének témája úgy hangzott, mint egy figyelmeztetés.

72 klerikus vett részt november 11-én a Jób telmesszoszi érsek elnökletével tartott lelkipásztori gyűlésen. Az eseményt a papság kvalifikációja emelésének szentelték, de ebben az évben nehéz légkörben zajlott. Az érsekséget konfliktus szaggatja Jób érsek és a papok és világiak egy csoportja között, akik, elmondásuk szerint, „autoriter” kormányzati stílusa miatt szigorúan kritizálják őt.

Az 1917-es Októberi Forradalom után az emigrációban létrehozott Nyugat-Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Érsekségében különleges, sajátos működési stílus jött létre, melyben az egyházmegye kormányzásában nem kis szerepe van a világiaknak. Az Érsekségnek ma 180 papja, akik 120 egyházközségben szolgálnak.

A 2013-ban az Érsekség élére került Jób atya, egyes tanúbizonyságok szerint, egy sor papot mentett fel tisztségéből vagy büntetett meg a Tanács megkerülésével, amellyel összeveszett. Egyúttal visszautasította, hogy aláírja az Érsekséghez tartozó párizsi Szent Szergij Intézet, legrégebbi nyugati orthodox oktatási központ, végzőseinek diplomáit, amely idén felfüggesztette a tevékenységét.

VILÁGIAK TILTAKOZÁSA

Szerdán, míg az Érsekség papsága zárt ülést tartott a Párizs 8. kerületében a Rue Daru-n található orthodox székesegyházban, néhány tucat világi plakátokkal gyűlt össze a székesegyház mellett, melyeken ilyeneket olvashattunk: „A keresztények – nem csorda” vagy „Le az obskurantizmussal”. „Kb. 50-en voltunk Párizsból, Marseilles-ből, Brüsszelből” – magyarázza a gyűlés egyik szervezője. „Együtt maradtunk egész nap és imádkoztunk”. Elmondása szerint a székesegyház kapuit pontban fél 11-kor bezárták a világiak előtt a Liturgia után, amivel fél 10-kor a nap kezdődött.

Az anonimitás megőrzése mellett készséggel beszél az „egészségtelen légkörről” és a helyzetet súlyosan negatív színekkel festi leg. „Az a benyomásunk”, mondja, „hogy Jób érsek célja: mindent lerombolni, ami az Érsekség saját stílusát alkotja”.

„Mindent megteszünk, amit tudunk, hogy papjaink ne érezzék magukat eltaszítottnak” – teszi hozzá válaszul a következő lépésekre vonatkozó kérdésre.

A PAPOT RÁKÉNYSZERÍTETTÉK, HOGY LEBORULVA KÉRJEN BOCSÁNATOT

A lelkipásztori gyűlés egyik résztvevője, a La Croix kérdésére válaszolva, a fegyelmi intézkedések elkerülése végett inkább neve elhallgatását kérte. Elmondta, hogy az érsek beszéde „a főpap jogainak és a pap kötelezettségeinek felsorolásába torkollott”.

„A beszéd végén az egyik pap megkérdezte, hogy szabad-e kérdéseket feltenni. Az Érsek megvádolta, hogy nem figyelt a beszédére és követelte, hogy bűnbánata jeléül nyilvánosan boruljon le előtte”. A pap elmondása szerint paptestvére „leborult, tudván, hogy ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthat”.

A papok és világiak elmondása szerint mindannyian számos levelet írtak már Bartholomeosz konstantinápolyi patriarchának, akinek joghatóságába tartozik az Érsekség, de eddig nem kaptak választ. „Majd amikor a patriarcha Párizsba jön a COP21 konferenciára, plakátokkal fogják fogadni…” – figyelmeztet a pap.

JÓB ÉRSEK ELMONDÁSA SZERINT A GYŰLÉS “PROBLÉMAMENTES” VOLT.

A maga részéről Jób érsek azt állítja, hogy a lelkipásztori gyűlés „nyugodtan és problémamentesen zajlott, mint minden évben”. A La Croix kérdésére azt felelte, hogy „nincs mint rejtegetnie” és készséggel megígérte, hogy elküldi a nap folyamán elhangzott felszólalások szövegét.

Közleményében Jób érsek említést tesz a kérdések és válaszok szakaszról is, amit végül a nap végén mégiscsak megtartottak, és elmondása szerint „hosszú, konstruktív és gyümölcsöző véleménycsere zajlott a konferencia résztvevői és az előadók között”.

Elismeri, hogy látott „néhány tucat demonstrálót” a székesegyház előtt, de azt mondja, „fogalma sincs”, hogy miért jelentek meg. „Második éve vagyok érsek, de először látok ilyet” – magyarázza. „A lelkipásztori gyűlés rendeltetése a papság tanítása” – teszi hozzá. „Világiaknak ehhez nincs közük”.

Gauthier Vaillant /Forrás