Állambiztonságiak és csekisták emlékére építenek templomot Butovóban

Emblema_del_KGB[1]Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája tartotta a 2001-ben kanonizált Fjodor Usakov admirális tiszteletére szentelendő templom alapkőletételét. A templomot a moszkvai Butovó negyedben építik fel a titkosszolgálatok és az állambiztonsági szolgálatok szolgálat közben életüket vesztett munkatársai emlékére. [A moszkvai Butovó negyedben volt az NKVD azon lőtere, ahol a 30-as évek terrorja során az állambiztonsági szolgálatok munkatársai keresztény újvértanúk ezreit végezték ki.- ford. megj.]

„E templomban az állambiztonsági szervek azon munkatársaiért fogunk különösen imádkozni, akik szolgálati kötelességük teljesítése közben haltak meg, békeidőben haltak meg, védelmezve a Hazát” – mondta a patriarcha a ceremónián.

patriarh_kirill21.03Elmondása szerint Fjodor Usakov, akinek tiszteletére a templomot építik, legyőzhetetlen harcos volt. „Kész volt életét adni a Hazáért, bölcsen irányította a rá bízott seregeket, a Fekete-tengeri Flotta hajóit, csodálatos győzelmeket vitt véghez és szent ember maradt” – hangsúlyozta az orosz egyházi vezető.

A templom alapkőletételénél jelen volt Alekszander Bortyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, a KGB utódszervezete) igazgatója, valamint más hivatalos személyek.

A templomot azon állambiztonsági szervekben szolgálók emlékére építik, akik életüket szolgálati kötelességük teljesítése közben veszítették el.

Fjodor Usakov admirálist (1745-1817) a Moszkvai Patriarchátus a közvélemény és a flotta javaslatára 2001-ben kanonizálta. Usakov egyetlen csatát sem vesztett. Egyetlen matróza sem esett fogságba. A törökök feletti győzelmeivel megerősítette Oroszország fennhatóságát a Krím-félsziget felett és jelentősen hozzájárult az orosz fekete-tengeri flotta, valamint Szevasztopol város kiépítéséhez. A foglyok iránti irgalmasság, jótékonykodás és jámbor életmód jellemezte. Soha nem házasodott meg. Életének utolsó éveit a mordóviai Szanakszari-monostor mellett töltötte, szerzetességhez közeli életmódot folytatott.

Forrás