Megbeszélések az ukrajnai Orthodoxia egységéről

Az Egyetemes Patriarchátus Kanadai Ukrán Orthodox Egyházának prímása, Jurij (Kalistchuk) metropolita. winnipegi érsek, február 16-19 között Kijevben megbeszéléseket folytatott a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza és a kanonikusként nem elismert Kijevi Patriarchátus, valamint az ukrán állam képviselőivel. Jurij metropolita Bartholomeosz patriarcha áldásával látogatott el az ukrán fővárosba, miután Isztambulban találkozott a patriarchával.

Az ukrán TVi csatornának nyilatkozva a metropolita kijelentette: „természetellenes”, hogy az Ukrán Egyház a Moszkvai Patriarchátushoz tartozik. Korábban az „UkrInform” hírügynökség által szervezett kerekasztalon a Kanadai Ukrán Orthodox Egyház prímása hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint jelenleg a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza számára nincs más alternatíva, mint a Moszkvai Patriarchátustól való önállósodás.

Jurij metropolita és kísérete február 17-én találkozott Filaret (Gyenyiszenkó) kijevi patriarchával és a Kijevi Patriarchátus vezetőivel. A felek „az egyházi megosztottság leküzdésének lehetséges útjairól”, az egységes Ukrán Helyi Egyház létrehozásáról, valamint a Moszkva által a Kijevi Patriarchátusra erőltetett izoláció feloldásának lehetőségeiről beszélgettek. [A Kijevi Patriarchátust az Orthodox Helyi Egyházak nem ismerik el kanonikusnak, mivel a 90-es években a Moszkvai Patriarchátustól való elszakadás útján keletkezett. Vezetője, Filaret (Gyenyiszenkó) a szovjet időkben a Moszkvai Patriarchátus kijevi metropolitája volt.] A megbeszélésen szóba került az ukrán hadseregnek és a kelet ukrajnai régió háború által sújtott lakosságának nyújtandó segítség kérdése is.

Február 19-én a Kanadai Ukrán Orthodox Egyház delegációja a Kijevi Barlangkolostorban találkozott a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza hivatalvezetőjével, Antonij metropolitával és más egyházi vezetőkkel. E megbeszélésen jelen volt Antonij (Scharba) metropolita, az Amerikai Ukrán Orthodox  Egyház prímása (Egyetemes Patriarchátus).

A Moszkvai Patriarchátus főpapja biztosította vendégeit arról, hogy egyháza mély fájdalommal éli meg az ukrajnai Orthodoxia megosztottságát és ragaszkodik a helyzet „kizárólag kánoni úton” történő megoldásához. Antonij metropolita szavai szerint „az Egyháznak Ukrajnában önállóan, a dialógus és a véleménycsere útján kell eljutnia a megosztottság leküzdéséhez, ezért az államhatalmi szervek és az egyes politikusok bármilyen óvatlan beavatkozása a belső egyházi életbe csak megnehezítheti ezt a folyamatot”.

Forrás