A murmanszki metropolita megköszönte Andrej Zvjagincevnek a „Leviatán” elkészítését

1391003515A főpásztor, akinek egyházmegyéje területén forgatták a filmet, megjegyezte, hogy a film becsületes alkotás, a történetben pedig égető problémák tárulnak fel. “Tetszett nekem. Becsületes film” – mondta a metropolita. A Moszkvai Patriarchátus főpapja szerint nem szabad betiltani a filmet.

Szimeon metropolita megjegyezte, hogy ugyanakkor a film negatív érzéseket és ellenszenvet is ébreszt a filmben ábrázolt egyes személyek, többek között a metropolita iránt is.

„A szitkozódás miatti szégyenérzeten kívül rendkívül lehangoló a vodka-vodka-vodka, ami mindenhol és mindenütt ott van. Azonban összességében a film lelkesítő azáltal, hogy rámutat az ország életfontosságú problémáira, melyek olyanok mint a gennyes sebek a testen, melyek miatt az rothad, szenved és haldokol. Komoly gyógyításra van szükség” – áll a főpap közleményében.

“A szitkozódás, amire az adott esetben hivatkoznak, sajnos, szégyenteljes jelenünk része, a filmben nincs több, mint az életben, felesleges képmutatóskodni”.

Oroszországban egyes “társadalmi aktivisták” a film betiltását követelik. A Szamarai Megyei Duma képviselői, helyi újságírók és a régió társadalmi aktivistái a helyi kulturális hivatal vezetőjéhez fordulva feljelentették a filmben a főpapot alkotó színészt, Valerij Griskot, a helyi drámai színház rendezőjét, azzal vádolva, hogy bár az államtól kap fizetést, nem átall az “orosz államhatalmat és az ország legfőbb felekezetét – a Szent Orthodoxiát” befeketítő filmben szerepelni.

Forrás; Forrás