Kirill patriarcha javasolta a szovjet himnusz megtartását

kirill-pic668-668x444-86110Kirill moszkvai patriarcha Dmitrij Kiszeljovnak, az orosz kormánytelevízió nemrég magas egyházi érdemrenddel kitüntetett vezetőjének adott karácsonyi interjújában elismerte, hogy ő javasolta annak idején a szovjet himnusz dallamának megtartását.

„Emlékszem a vitára a himnuszunkkal, a himnusz dallamával kapcsolatban. Meghívtak a ‘Rosszija’ csatornára, valamilyen, ahogy ma mondani szokás, talk show volt, én pedig, akkor még metropolitaként, eljártam az ilyen jellegű eseményekre; a következőket mondtam: ’Van címerünk: a kétfejű sas, a középkori Ruszból, Bizánc szimbóluma. Van trikolórunk – ez az Orosz Birodalom. Lennie kell szovjet korszaknak is: hagyjuk meg a dallamot. Most pedig új Oroszország van, írjunk új szavakat’ [a mai orosz himnusz szavait ugyanaz a Mihalkov írta, aki a sztálini, majd a brezsnyevi szovjet himnusz szavait is – ford. megj.] Ezzel a vita véget ért. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy szimbólumaink összessége kitűnően tükrözi annak eszméjét, hogy mit kell átvennünk a történelemből ahhoz, hogy ne szakítsuk szét a történelmi fejlődés egységes szövetét, amelyen kívül nem képes formálódni sem a személyiség, sem a társadalom, sem az állam” – mondta Kirill (Gungyájev) patriarcha január 7-i karácsonyi interjújában.

A Moszkvai Patriarchátus elöljárója így jellemezte a szovjet korszakot: „A szovjet korszak? Igen, természetesen a lágerek, a kollektivizáció, amit vérontás kísért, és az iparosítás a GULÁG segítségével, de hát nem volt lelkesedés, hát nem volt szolidaritás? Hát nem volt a szűzföldek meghódítása? Hát nem voltak komszomolista ifjúsági csapatok? Hát nem volt sok minden más, amiért ma sóhajtoznak az idősebb és középkorú emberek? Szolidaritás.”

Megpróbálván egyenlőséget tenni az orosz történelem különféle korszakai között, Kirill patriarcha a következőket monda: „Egyszerű szavakat javasoltam: hit – a régi Rusz; államiság – Orosz Birodalom; igazságosság – forradalom; szolidaritás – szovjet korszak; méltóság – az új Oroszország”.

A Szovjetunió himnuszát, amelynek dallama a mai Oroszországi Föderáció állami himnuszának dallama is, 1944. január 1-én vezették be. A dallamot személyesen Joszif Sztálin választotta ki, akinek „Bolsevikok pártjának himnusza” Alekszander Alekszandorv zeneszerző által 1939-ben szerzett dallama tetszett a legjobban. A szovjet himnusz szövegváltozatait és a mai orosz állami himnusz szövegét ugyanaz a személy, Szergej Mihalkov szovjet költő, propagandista szerezte.