Franciaország orthodox püspökeinek nyilatkozata a Charlie Hebdo folyóirat elleni terrortámadás kapcsán

A Franciaországi Orthodox Püspökök Tanácsa január 7-én az alábbi nyilatkozatot adta ki a Charlie Hebdo folyóirat elleni terrortámadás kapcsán:

logo(2)[1]

Franciaország orthodox püspökei keményen elítélik azt az aljas és barbár támadást, ami ma annak nemzeti területén, Párizs szívében történt. Ráadásul ez a támadás ártatlan emberek ellen történt, akik az egyik nemzeti jelentőségű tömegtájékoztatási eszköz szerkesztőségi tanácskozásának keretében gyűltek össze, ez pedig azt jelenti, hogy a sajtó és a kifejezés szabadsága, Köztársaságunk egyik alapvető szabadságjoga vált célponttá.

Az undorító támadás célja a félelem, a kétség, a megosztottság elhintése. Ez megköveteli országunk minden társadalmi-politikai és vallási szereplőjétől a nemzeti egység iránti odaadást és a barbársággal szembeni összefogást, valamint országunk polgári hatóságaival együtt a közös együttélés primátusának és a köztársaság rendjének minden más megfontolás fölötti megerősítését. Különösen ébereknek kell lennünk és közösen meg kell akadályoznunk a vallás politikai vagy terrorista célokra való felhasználásának bármiféle kísérletét. Egyetlen vallás sem érthet egyet azzal, hogy oly alantasan ontsák ki ártatlan emberek vérét. Franciaország orthodox püspökei mély szolidaritásukat és együttérzésüket fejezik ki minden áldozat, családtagjaik és mindazok iránt, akiket érintett vagy károsított ez a támadás.


Forrás
A nyilatkozat francia nyelvű szövege