Elhunyt Gleb Jakunyin atya, ismert szovjet jogvédő és ellenzéki

3926620-600x385[1]Erről Lev Ponomarjev, az “Emberi jogokért” mozgalom vezetője tájékoztatta a TASZSZ (szovjet és) orosz hírügynökséget.

“Gleb Jakunyin súlyos betegség után ma elhunyt. A jogvédők közössége gyászolja” – mondta Lev Ponomarjev.

Gleb Jakunyin 1934. március 4-én született Moszkvában. Az Irkutszki Mezőgazdasági Intézetben végzett. Végzettsége szerint biológus. Alekszander Meny atya hatására tért vissza a kereszténységbe. 1958-59 között a Moszkvai Teológiai Szemináriumban tanult, ahonnan a KGB nyomására zárták ki. Felolvasóként szolgált moszkvai templomokban. 1962-ben szentelték pappá.

1965. november 25-én Nyikoláj Esliman atyával közösen nyílt levelet írtak I. Alekszij patriarchának, melyben részletesen vázolták az Egyháznak a szovjet állami szervek általi elnyomását és a hívők szabadságjogainak törvénytelen korlátozását a Szovjetunióban.  A levélben többek között a következőkről írtak:

Minden nap éleződik a törvénytelenségnek való további alárendelődés elviselhetetlenségének tudata; az Orosz Egyházban minden nap növekszik azon szennyfolttól való megtisztulás utáni megváltó vágyakozás, amely az egyházi hatalom hibájából halmozódott fel; az Egyházban minden nap mélyül a valódi zsinati közösség utáni vágy; végül, Egyházunkban minden nap növekszik a felelősségérzet azon lelkek iránt, akik az Egyház pásztorainak hibájából, nem világosíttatnak meg az Evangélium igéivel és bár felébredt bennük a vallás utáni vágy, az Egyházon kívül maradnak. A levél írói az Egyház teljessége által megválasztott és azon képviselettel rendelkező Összoroszországi Egyházi Helyi Zsinat összehívását szorgalmazták.

Gleb atyát felszólalása következtében 1966. májusában – “bűnbánatig” – eltiltották a szolgálattól.

Gleb Jakunyin és Esliman atyák 1966. május 23-án a szolgálattól való eltiltásuk miatt fellebbeztek a Szent Szinódusnál, a Szinódus azonban elítélésüket jogosnak minősítette és elutasította fellebbezésüket.

A 60-70-es években tevékenyen részt vett a szovjetunióbeli jogvédő mozgalomban. Gleb Jakunyin atya a Moszkvai Helszinki Csoport egyik legrégebbi tagja volt. Ellenzéki tevékenysége miatt öt évet tartották fogva a politikai elítéltek számára létesített “Perm-37” légerben, majd két és fél évet Jakutföldi száműzetésben töltött.

Miután a szovjet hatóságok 1987-ben amnesztiában részesítették (1991-ben pedig rehabilitálták őket), a Moszkvai Patriarchátus visszavonta az eltiltásukról szóló határozatot.

A 90-es években Gleb atya politikai szerepet vállalt a “Demokratikus Oroszoroszág” mozgalom társelnökeként. 1990-ben parlamenti képviselőként a Legfelsőbb Tanács Lelkiismereti Szabadság Bizottságának elnökhelyettese lett. Tagja volt azon parlamenti bizottságnak, amely nyilvánosságra hozta azon egyházi vezetők neveit, akik a KGB szolgálatában álltak.

1993-ban a Moszkvai Patriarchátus megtiltotta a papi személyeknek, hogy képviselőként részt vegyenek a választott szervek vagy a végrehajtó hatalom szerveinek tevékenységében. Gleb atya azonban nem fogadta el ezt a döntést, és 1993-ban az Állami Duma képviselőjévé választották. Ezután papságából lefokozták, majd 1997-ben az egyházi veztés iránt tanúsított engedetlenség miatt kiközösítették a Moszkvai Patriarchátusból.

Legyen örök emléke!

Forrás: Pravmir.ru/wikipedia.ru