Fegyverletételre szólította fel a kelet ukrajnai felkelőket Onufrij metropolita

Onufrij csernovici és bukovinai metropolita, a kijevi metropolitai szentszék helytartója, a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyházának ideiglenes elöljárója fegyvereik letételére szólította fel az ukrajnai fegyveres felkelés résztvevőit.

„Kelet Ukrajnában a helyzet továbbra is feszült. Az régióban történt legutóbbi eseményekkel kapcsolatban mindazokhoz szólunk, akik törvénytelenül fegyvereket birtokolnak, hogy tegyél le a fegyvert és szüntessék be a vérontást” – áll Onufrij metropolitának, az Ukrán Egyházak Tanácsa nevében tett nyilatkozatában, közölte az Ukrán Orthodox Egyház sajtószolgálata.

Az Ukrán Egyházak Tanácsa a túszok, köztük a papok, elengedésére és a fegyveres összecsapások áldozatainak segítésére hív fel. (A fegyveres lázadók több, az Ukrán Görög Katolikus Egyházhoz és a Kijevi Patriarchátushoz tartozó papot is túszul ejtettek – szerk.)

„Újból hangsúlyozzuk a korábban általunk már kinyilvánított álláspontunkat, miszerint Ukrajna területi egysége, az Istentől kapott függetlensége érték a népünk számára, ezért nincs jogunk megengedi annak felosztását, mivel ez bűn Isten és népünk jövendő nemzedékeivel szemben” – áll a dokumentumban.

Az Ukrán Egyházak Tanácsa egyúttal elítélte a hívők diszkriminációját a donyecki és luganszki területeken, a vallási épületek elfoglalását és azok felhasználását a fegyveres konfliktusban (a lázadók több helyen fegyvereket, lőszereket helyeztek el a templomok környékén – szerk.), „bármilyen motívumokkal is próbálnák ezt igazolni”

Forrás