Kirill patriarcha egyházi érdemrendet adományozott Zjuganov kommunista pártvezetőnek

3772740[1]A Moszkvai Patriarchátus „Dicsőség és Becsület” rendje III. fokozatát adományozta Kirill moszkvai patriarcha Gennagyij Zjuganovnak, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja vezetőjének – adta hírül a patriarchátus weboldala.

Zjuganov Kirill patriarcha szerint a „nép jólétéről való gondoskodásért és a tradicionális erkölcsi értékek védelméért” érdemelte ki a kitüntetést.

A patriarcha kifejezte reményét, hogy a Kommunista Párt vezetőjének tevékenysége a jövőben is elő fogja segíteni a „társadalmilag jelentős kezdeményezéseket és a társadalom erkölcsi átalakulását”.

Háttér:

Gennagyij Zjuganov 1944. június 26-án született. A szovjet korszakban komszomol- és pártkarriert futott be. 1983-1989 között a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottsága agitációs és propaganda osztályának munkatársa, majd az ideológiai osztály helyettes vezetője. 1993 óta áll az oroszországi Kommunista Párt élén. Zjuganov tehát a vallás megsemmisítését célul kitűző és az Egyházat a szovjet korszakban véres kegyetlenséggel üldöző, majd elnyomó és belülről bomlasztó Kommunista Párt szolgálatában állt, annak egyik vezető ideológiai pártmunkása volt.