Az Ukrán Görög Katolikus Egyházat bírálta Kirill patriarcha

988111795Kirill patriarcha: az Ukrán Görög Katolikus Egyház árnyékot vet a Moszkvai Patriarchátus és a Vatikán kapcsolatára

Az Ukrán Görög Katolikus Egyház „ruszofób lózungokkal” folytatott politikai tevékenysége az elmúlt hónapokban „mély árnyékot” vetett az Orosz Orthodox Egyház (Moszkvai Patriarchátus) és a Vatikán kapcsolatára – jelentte ki Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája.

A görög katolikus (uniátus) egyház az orthodox szertartásrendet használja, de egyházfőként a római pápát ismeri el. A görög katolikusok többsége Nyugat-Ukrajnában él, azonban az Ukrán Görög Katolikus Egyház ukrán nemzeti egyházként állítja be magát. Ukrajna legnagyobb egyházszervezete a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza, valamint az helyi orthodox egyházak által hivatalosan el nem ismert Ukrán Orthodox Egyház Kijevi Patriarchátus.

„Az elmúlt hónapokban az Ukrajnában kialakult bonyolult politikai helyzettel kapcsolatban e viszonyra [a Moszkvai Patriarchátus és a Római Katolikus Egyház közötti viszony] nagyon szomorú és mély árnyék vetült. A Szentszéknek alárendelt Ukrán Görög Katolikus Egyház közvetlen politikai tevékenységet folytat, sajnos éles ruszofób lózungokat és nyilatkozatokat használva nyilvános deklarációit az Orosz Orthodox Egyház elleni közvetlen kirohanásokkal kíséri” – mondta a patriarcha az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumában tartott fogadáson.

Ria Novosztyi