Jelenleg Ukrajnában nincs semmiféle templomfoglalás

Jelenleg Ukrajnában nincs semmiféle templomfoglalás a Moszkvai Patrairchátussal szemben, az e tekintetben korábban kinyilvánított félelmek alaptalannak bizonyultak– jelentette ki április 30-án Kirill (Gungyájev) moszkvai patriarcha a Legfelsőbb Egyházi Tanács ülésén a Megváltó Krisztus székesegyházban.

„Az Ukrajnát érintő néhány nyilatkozatunkban aggodalmunkat vagy félelmeinket fejeztük ki az elsősorban a mi Egyházunk templomainak lehetséges elvételével kapcsolatban. Mint ismeretes, voltak kísérletek, de Isten irgalmából e kísérletek nem jártak sikerrel. Ma megállapíthatjuk, hogy semmiféle templomfoglalás nem zajlik. Adja Isten, hogy így legyen a továbbiakban is” – hangsúlyozta a Moszkvai Patriarchátus elöljárója.

Kirill patriarcha hozzátette, hogy „az erő alkalmazása mindig a válaszerő létrejöttéhez vezet, vagyis a konfliktus szításához”. „Ha Ukrajna létező problémáihoz még vallási konfliktusok is hozzáadódnak, az úgy gondolom, túlságosan sok lesz az ukrán társadalom, az ukrán nép számára” – jegyezte meg a moszvkai patriarcha.

Kirill patriarcha egyúttal kijelentette, hogy a Moszkvai Patriarchátusban „nyomon követnek mindent, ami e téren történik”, hogy „megvédjék azok törvényes jogait, akik ki lehetnek téve valamilyen nyomásnak”.