Hogyan festik a hagyományos húsvéti piros tojásokat?

Ne vásároljunk kész festéketet a húsvéti tojások festéséhez, mert ezek egészségkárosító hatásúak. Létezik a tojásfestésnek egy hagyományos, évszázados, természetes, egyúttal pedig egyszerű szokása.

A hagymahéj felhasználásával mélyvörös színt kaphatunk. Ez a módszer ismert abban a közegben, ahol még fennmaradtak a hagyományos vallási szokások. Eszerint a Nagyböjt során összegyűjtötték a felhasznált hagyma héját, hogy felhasználják azt a húsvéti tojás festéséhez.

IMG_8801

Ha nem csak piros tojást szeretnénk, akkor néhány zöldség és fűszer segítségével lila, kék vagy sárga, zöld tojásokat is festhetünk. Szép lilás árnyalatot kaphatunk céklalé felhasználásával.  Néhány felaprított és vízben felfőzött vöröskáposzta levél segítségével a tojásokat kék színűre festhetjük (a káposztát addig kell főzni, míg fehér színű, míg a főzőlé sötétkék nem lesz). Ha forró vízbe kurkumát teszünk, és ebben főzzük fel a tojásokat, akkor azok sárga színűek lesznek.

IMG_8804

A tojásfestét egyik lehetséges módja a következő: főzzük meg a tojásokat. Készítsük el a „festékfőzeteket” (a hagymát és a zöldséget kevés vízben főzzük legalább 15 percet, a kurkumát elég forró vízzel összekeverni), majd szűrjük le a levet.

Ezután helyezzük a tojásokat a főzetekbe. Ha szeretnénk zöld színű tojásokat, helyezzük előbb a kurkumás vízbe, majd utána a káposztalébe.

IMG_8861

Ezután a tojásokat papírkendőre helyezzük. Ekkor a tojások matt, pasztelszínűek. Ahhoz, hogy a tojások fényesek legyenek, növényi olajjal kell bekenni azokat. Óvatosan, papírszalvétát olajba mártva kenjük át a tojásokat, majd néhány órára helyezzük vissza a kendőre, míg felszívódik az olaj.

Cikkajánló:

Egy ötletes tojásfestési és díszítési módszer a hagymahéj felhasználásának hagyományos módszerével.