Elengedték az elrabolt szíriai apácákat

elrabolt apacak

Több mint három hónapot töltött az Al-Nuszra Front terroristáinak fogságában a szírari Maalula város Szent Tekla monostorának 12 apácája és elöljárójuk. Most szabadon engedték őket, és a hírek szerint katonai kísérettel úton vannak a főváros, Damaszkusz felé.

Az Al-Nuszra Front (Dzsabhat an-Nuszra) az Al-Káidához kötődő szíriai iszlamista szervezet. A polgárháború során, 2012-ben alakult szunnita, szalafista mudzsáhidek részvételével, és már több, a szíriai vallási kisebbségek elleni terrorcselekménnyel is fölhívta magára a figyelmet.

Szent Tekla monostor Maalula

Maalula az egyik legjelentősebb keresztény város Szíriában; az utolsó olyan település, melynek lakossága (mintegy ötezren) az arámi nyelv egy dialektusát beszélik, amely közel áll ahhoz a nyelvhez, amelyet Krisztus földi életének idejében beszéltek a Közel-Keleten. Jelentős részük elmenekült a városból, amióta a harcok folynak. A szír kormányerők és a felkelők összecsapásai során már tavaly megsemmisült a Közel-Kelet egyik legősibb keresztény szakrális építménye, a Szent Szergiosz és Bakkhosz templom, melynek világhírű ikonjait elrabolták vagy megsemmisítették.

VIDEÓ

A Szent Tekla monostor az egyik legrégibb keresztény szerzetesi közösség, létezésének első századaitól kezdve folyamatosan zarándokok célpontja, a világ- és a szír nemzeti örökség része. Olyan területen fekszik, amit minden oldalról lőnek; a harcokban már korábban megsérült a város villanyerőműve, ezért megszűnt a monostor vízellátása. Később blokád alá került a monostor, elzárva a külvilágtól az ott élő apácákat és az általuk befogadott több mint 40 árva gyermeket.

Szent Tekla monostor Maalula2