Onufrij metropolita levele Vlagyimir Putyinhoz

79107.bExcellenciás Elnök Úr!

Az engem a kijevi metropolitai szentszék helytartójává választó Szent Szinódustól kapott jogom folytán fordulok most Önhöz az Ukrán Orthodox Egyház teljessége nevében.

Ma sokat szenvedett Hazánk, melyet egyformán szeretünk és melynek békét és felvirágzást kívánunk, egész történelme egyik legkomolyabb kihívásával került szembe. Az elhúzódó belpolitikai krízis és az emberek halála után komoly nyugtalanságra adott okot, hogy az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsa felhatalmazta Önt azzal a joggal, hogy Ukrajna területén vethesse be az Oroszországi Fegyveres Erőket. Nagyon kevés választ el bennünket attól, hogy belecsússzunk a szakadékba, melyből a kilábaláshoz nem egy évtizedre lesz szükség.

Őszentsége Kirill patriarcha krími látogatása idején bölcs szavak hangzottak el arról, hogy a testvéri népek itt állomásozó flottáinak soha nem szabad a fegyverek célkeresztjén keresztül tekinteniük egymásra.

Az Úr egy hatalmas ország irányítását bízta Önre. Önt mint orthodox keresztényt ismerve, kérem: vessen véget az emberi fájdalomnak, akadályozza meg Ukrán Államunk és a Szent Egyház szétszakadását.

A hivatalos retorika ma távol áll attól, hogy megnyugtassa Isten népét mind a [Krími-] félszigeten, mind pedig Ukrajna más részein. Egy óvatlan szó előre nem látható következményekhez vezethet és ne adja Isten, hogy tragédia történjék. Arra hívom Önt, mint azt a személyt, aki egy nagy ország törvényességét garantálni hivatott, hogy ne lépjen a megosztás útjára, ne engedje meg a közös dnyeperi keresztelőmedencéből támadt népeink közötti vérontást és testvérgyilkos háborút.

+ Onufrij, csernovici és bukovinai metropolita,
a kijevi metropolitai szentszék helytartója

Forrás