“Ne nevezzetek minket fasisztáknak”

ArticleImages_26604_kovalenko11Georgij Kovalenko protoijerej atya, a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza Szent Szinódusa Információs Osztályának vezetője, az Ukrán Orthodox Egyház elöljárójának sajtótitkára felhívása

„Tisztelt oroszországiak, ha még maradt bennetek egy csepp szeretet irántunk, ukránok iránt, akkor még magánbeszélgetésekben se nevezzetek minket „fasisztáknak”, „banderistáknak”, „náciknak” és „nacionalistáknak”! Ezek a szavak gyilkolnak! Emlékezzetek a Megváltó szavaira (Mt. 5, 21-22)!

Tudjátok, mi döbbentett meg engem tegnap, amikor a Majdan színpadáról néztem a teret, ahol emberek és koporsók voltak? Az, hogy az Insztyitutszkaja utca és a Krescsatyik sarkán, ahol a legvéresebb összecsapások voltak, az épület teljes magasságában az orosz Szberbank (Takarékbank) reklámja „díszeleg”, az épületben pedig a Szberbank fiókja található, amelynek teljesen épp vitrinüvegeit teljesen eltakarja a barikád.

Mi nem az oroszok, az orosz anyanyelvűek vagy a kanonikus Egyház ellen harcolunk, ahogy sok sajtótermék írja nálatok. Ugyanakkor nem akarom elítélni a sajtótokat.

Arra kérlek mindnyájatokat: ha egy Orthodox Egyház tagjai vagyunk, ha Kijevet „az orosz városok anyjának” tekintitek, akkor ne uszítsatok, hanem egyszerűen imádkozzatok értünk és hallgassatok meg minket.

Forrás