Vlagyimir metropolita az erőszaktól való tartózkodásra szólította fel a hatalmat

imagesŐboldogsága Vlagyimir, Kijev és egész Ukrajna metropolitája az Ukrajnai egyházak és vallási szervezetek Tanácsa elnöke a szervezet megbízásából felhívást intézett az ország hívőihez és állampolgáraihoz a kiéleződött társadalmi-politikai helyzetben.

A felhívás megjelent az Ukrán Orthodox Egyház hivatalos honlapján. Az ukrán orthodox egyházfő arra hívta fel a keresztényeket, hogy felekezettől függetlenül imádkozzanak az országon belüli békéért és nyugalomért, az ellentétek és ellenségeskedés megszűnéséért, a kölcsönös megértését és a konfliktus feloldásáért. Az ukrán egyházak – jelentette ki Vlagyimir metropolita – elítélik az erőszakot és a kegyetlenséget, amit a polgári megmozdulások békés résztvevői és az újságírók, valamint a rendőri szervek ellen is elkövettek.

Vlagyimir metropolita felszólította a hatalmat, hogy biztosítsa az állampolgárok alkotmányos jogait és szabadságát, ne alkalmazzon erőszakot a békés gyűlésekkel szemben, vegye figyelembe a tiltakozók követeléseit és elfogulatlan vizsgálat során derítse fel a provokációkat és az erőszak alkalmazásának eseteit.

Az Ukrán Orthodox Egyház elöljárója egész Ukrajna népét arra hívta fel, hogy politikai meggyőződéstől függetlenül törekedjenek a bölcs és felelős döntésekre, tartózkodjanak az erőszaktól és a jogtalan cselekedetektől és ne üljenek fel a provokátoroknak.

Az ukrán egyházak a hatalom és az ellenzék képviselőit dialógusra és a krízisből való kiút közös keresésére szólították fel. „Emlékezzünk arra, hogy egy nép, egy ország részei vagyunk. Megengedhetetlen, hogy a politikai szembenállás országunk egységének megbomlása okává váljon” – írta Őboldogsága.

„Az Egyetlen Nagy Isten, őrizd meg nekünk Ukrajnát” – zárta felhívását Őboldogsága Vlagyimir, Kijev és egész Ukrajna metropolitája.

Forrás