A szíriai felkelők túszul ejtették a maaloulai apácákat

Pelagia igumenia (apátnő), a maaloula-i Szent Tekla monostor elöljárója

Pelagia igumenia (apátnő), a maaloula-i Szent Tekla monostor elöljárója

A felfegyverzett szír ellenzéki harcosok megtámadták a nyugat-szíriai Maaloulában található Szent Tekla monostort, túszul ejtették Pelagea igumeniát, az apácákat és a monostor által fenntartott gyermekmenhelyben nevelt gyermekeket, adja hírül a Sana hírügynökség.

Szeptember elején a fegyveresek megtámadták a Damaszkusztól északra fekvő ősi keresztény települést, Maaloulát. A város lakóinak többsége a szélsőségesek támadása után menekülni kezdett. Csupán az orthodox Szent Tekla monostor apácái nem akartak távozni az ostromlott városból.

Míg a szíriai kormánycsapatok és a felkelők csapatai Maaloula ősi keresztény településéért harcoltak, a Szent Tekla női monostor nővérei és az otthonban nevelt negyven árva gyermek a két egymással harcoló fél közé szorítva gyakorlatilag csapdába kerültek.

A monostor azon zóna közepén található, ahol a tűzharc folyik, így a monostor élelmiszerrel való ellátása nehéz és veszélyes, a monostorhoz vezető utat rendszeresen gránátokkal lövik. Az áramfejlesztő a harci cselekmények következtében tönkrement, megszűnt a női monostor vezetékes vízzel való ellátása, veszélybe került a rendház lakóinak élete.

A Szent Tekla monostor apácái és a gyermekek továbbra is Maaloulában vannak. A szír hadseregnek két alkalommal sikerült élelmiszert és gyógyszert bejuttatni a rendházba.

A Sana hírügynökség közlése szerint a napokban a szír fegyveresek túszul ejtették Pelagia (Szajaf) igumeniát és a monostor apácáit. A harcosok betörtek a monostorba és elkezdték szétverni. Pelagia igumeniával együtt több apácát is elfogtak. Az AsiaNews hírügynökség közlése szerint az orthodox Antiokhiai Patriarchátus megerősítette, hogy tizenkét apácát elraboltak.

November 30-án az ún. „szír ellenzéki erők”, többek között „Dzsabhat an-Nuszra” szélsőséges csoportjának fegyveresei betörtek a Szent Tekla monostor területére: most a támadás az „Asz-Szafir” szálloda felől történt, amely jelenleg a város legfontosabb felkelők által uralt stratégiai pontja.

Szíriai felkelő harcosok a Szent Tekla monostor kapuja előtt

Szíriai felkelő harcosok a Szent Tekla monostor kapuja előtt

Annak ellenére, hogy a szír kormányseregek feltartóztatták a felkelőket a településnél, a „Dzsabhat an-Nuszra” kemény harcok után beásta magát a város ősi negyedében. A felkelő csoport tagjai betörtek a korábban már jelentős mértékben lerombolt Szent Tekla monostor területére.Abd ar-Rahman, a Syrian Observatory for Human Rights szervezet elnöke megerősítette, hogy a monostort elfoglalták, és elmondta, hogy a kormányseregek december másodikán többször sikertelenül próbálták visszafoglalni a rendházat. A Sana adatai szerint az igumenia (apátnő) és az apácák túszul ejtése mellett a felkelők vandál módon meg is rongálták az ősi orthodox monostort.

A túszszedés célja nem ismert, a felkelők nem támasztottak semmilyen követelést.

Hírek érkeznek arról is, hogy Maaloula teljes keresztény lakossága – kb. 3000 fő – elmenekült a városból. Voltak akik Damaszkusz keresztény negyedébe, mások Libanonba menekültek. Maalouában mára már csak muszlimok, az apácák és a menhelyben nevelt gyermekek maradtak.

December 2-án a vatikáni rádió hírszolgálata nyilvánosságra hozta Mario Zenari szíriai pápai nuncius nyilatkozatát. A nuncius szintén megerősítette a tizenkét szír és libanoni állampolgárságú orthodox apáca elrablásának hírét. Az orosz egyházi hírforrások is megerősítik, hogy az apácák nincsenek a városban. Zenari adatai szerint a harcosok az apácákat a monostorból Dzsabrud városába szállították át. A bíboros szerint az „ellenzék” ezen akciója azt a célt szolgálja, hogy „szabad kezet adjon a maaloulai fegyveres csoportoknak”.

Forrás: pravmir.ru, pravoslavie.ru