A szíriai főmufti szerint az elrabolt szíriai főpapok élnek és Törökországban vannak (Frissítve)

Ahmad Badreddin Hasszun szíriai főmufti kijelentette, hogy az áprilisban elrabolt aleppói keresztény főpapok információi szerint élnek.

 „A mufti információi szerint Törökországban vannak. Szavai szerint az elrablás mögött csecsen harcosok és a velük kapcsolatban álló török titkosszolgálatok állnak” – mondta az Interfax-religion híroldalnak Jelena Agapova, a Császári Orthodox Palesztina Társaság elnökhelyettese a Palesztina Társaság és A. B. Hasszun moszkvai megbeszélése után.

Agapova elmondta, hogy a szíriai főmufti szerint a főpapok elrablásának az lehet az oka, hogy Törökország az Antiokhiai Patriarchátus székhelye Szíriából Törökországba való áthelyezését szorgalmazza és így módon próbál nyomást gyakorolni az Antiokhiai Patriarchátusra.

A szíriai ellenzék fegyveres csoportja 2013. áprilisában rabolta el Aleppó közelében Pál aleppói orthodox metropolitát, X. János antiokhiai patriarcha testvérét és Johannes Ibrahim aleppói szír jakobita metropolitát. Gépkocsivezetőjük – egy diakónus – meghalt. A főpapok a szír-török határ közelében elrabolt papok kiszabadítását próbálták elrabolni, amikor őket is elrabolták.

Forrás

A török Külügyminisztérium “alaptalannak és megtévesztőnek” nevezte azt az információt, amely a napokban jelent meg a sajtóban, miszerint a két elrabolt szíriai főpap Törökország területén van – adja hírül a sedmitza.ru a Fides hírügynökségre hivatkozva.

A sajtóban megjelent hírek szerint az aleppói keresztény főpapokat idén áprilisban csecsenföldi harcosok rabolták el. A török sajtóban megjelent hírek szerint az ankarai titkosszolgálat is részt vesz a két főpap keresésében. A két főpap sorsáról a továbbiakban sincsenek biztos ismereteink, nem tudni, hogy kik rabolták el és hová vitték őket, bár folyamatosan jelennek meg olyan – senki és semmi által meg nem erősített hírek – miszerint életben vannak. Eddig egyetlen Szíriában működő ellenzéki csoportosulás sem vállalta a felelősséget az aleppói keresztény főpapok elrablásáért és senki nem támasztott semmilyen követelményt a szabadon engedésükkel kapcsolatban.